Khamis, 29 Disember 2011

Perang dah nak start!!

Bismillah....


Alhamdulillah, di kesempatan ini Allah masih memberi nafas untuk hidup di bumi-Nya..


Sekarang it's time to go for Final Exam....Untuk budak pure Account, start 6 Jan 2012- 19 Jan 2012..
Chayok!!!Alhamdulillah, hari nie baru settle semua assignment an lebih bersemangat untuk study!!! Hope leh give give mak ayah hadiah kejayaan...huhu...Yang penting berusaha ALL OUT!!!


        Buat akhwat, sahabt2ku di UUM....and sek..men, moga kalian menjadi org yg lebih cemerlang dari saya kerana saya tau kwn2 saya semua hebat....Moga mantap dunia akhirat(doakan saya jadik macam kalian)..


       Sem ke-3, dah berakhir.....kejap ja masa berlalu....Esok balik umah, dapat arahan berwajib untuk balik umah(sami'na wa atho'na-kami dgr dan kami taat)...Mudah2an habis cover study kat umah...InsyaAllah...
Chayo2 study...Pesanan buat diriku dan sahabatku,berjuang habis2an..(T_T)

                          PESANAN DARI LECTURER


                * rajinkan diri baca surah Al-Waqiah, dan Yassin
                *Berdamping dengan Allah
                *Rajin baca quran
                *Contact ibu bapa(keberkatan di situ)
                * Belajar krn Allah dan nak dapatkan ilmu, insyaAllah 'score' akn dtg kemudian(koreksi niat kita          
                     belajaq)




Yang tu ja kot nukilan kali ini,,,,nak study plak..(^_^)..


Moga kita menjadikan Allah sbg tujuan utama kita di dunia ini....






-Mencari cinta-Nya-

Jumaat, 9 Disember 2011

Masa yang berlalu...

Salam duhai sahabat, duhai teman,

Kudoakan dikau bahagia dalam keimanan dan dirahmati Allah sentiasa dalam setiap perbuatan. Kesibukan dan kemalasan nak online disebabkan kat bilik x dpt wi-fi mmg bukan alasan yg kukuh utk ana x update blog nie...huhu..(sbnrnya bleh dpt line kat blk kalo bgun awal-tapi kalut nak gi kelas)^_^

InsyaAllah...mungkin hati ni masih tercemar dan dicemari noda2 semalam, dan iman yang masih x mantap....
Skang nie, tengah da kat luar Library UUM sorg2...siapkan assignment, sebelum pi meeting kat masjid 5.30 ptg satgi....

Buat masa nie, hanya ana nukilkan sedikit pengalaman yang ana lalui sem nie,,,,

Awal sem nie, mencabar sedikit bagiku, mak sakit and agak kerap balik umah...Alhamd, banyak yg ana belajaq sem ni..nak berdikari, how nak pi hospital sorg2 kat KMC, Alor Setar...rupa2nya nak jadik anak solehah pun subhanallah...susahnya....Mungkin sebelum nie, mak sihat ja...call pun ckp riang2 ja...asyik cakap kat mak(ayah jugak)-"mak doakan cek tau sukses exam....", tapi sem nie buatkan ana lebih banyak untuk bersungguh2 berdoa kat Allah untuk berikan kesembuhan kat mak, and bila cakap ngan mak pun skang dah ubah...-"Mak,cek doakan mak sembuh, kuatkan diri, banyak2 ingat Allah"....alhamd2,skang mak dah ok, cuma kaki mak bengkak ayaq ja, esok insyaAllah, akak, abg, kaklong balik tgok mak dari KL.....

Anak solehah, perlu bersabar dengan kerenah mak ayah....Time mak sakit bru teruji iman, and tahu 'aku nie anak yg baik ker?' slalu tanya dalam hati...nak jaga mak time malam, terjaga 3,4 x..mandikan mak, suap mak...bru nak buat keja,  mak panggil suruh amik makanan, urut....memang memerlukan banyak kesabaran....mudah2an ana jadik seorg yg lbh penyabar...walo ana akui resul tmid sem ana agak jatuh, mudah2an sempat cover lagi dgn bersungguh for final exam......DO THE BEST FOR MYSELF, ALLAH, DEEN, MAK AYAH...insyaAllah...Allah alwayz with me...

k,sambung nanti plak....dah azan asar...wassalam...

Hakikat Bahagia

Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com


Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki



-mencari cinta-Nya-

Alhamdulillah