Isnin, 23 April 2012

Di antara masa....


Salam, kepada Sahabat semua yang berada berdekatan UUM...jemput hadir=)

Rabu, 11 April 2012

Jagalah HATI yang SATU...


Bismillah.....


C.I.N.T.A......................


Suatu perkara yang subjektif.....
Bila seorang junior yang kurapat(dia baru call tadi) sejak dari sekolah menengah kata...


"Kak Adik, kami(A) dah tersuka kat seseorang..tapi..kami tau benda tu mustahil...."


huhuhu.....
Nak kata pa yerk???


Kucuma katakan: " A masih muda, banyak lagi benda kena pikir....Kawal perasaan tu, sibukkan diri buat benda bermanfaat..Fokus studi betol2,kena yakin jugak urusan jodoh nie Allah dah tentukan...B'doa ja dari skang...."


A: Kalo kami doakan dia adalah jodoh kami or at the same time dia dah ada org camna?"


Ana: Doakan dari skang, wat solat istikharah..Kalo dia memang jodoh A,insyaAllah Allah akan temukan jugak, kalo dia bukan jodoh kita, doalah moga Allah temukan insan yang lebih baik...Kita kena berusaha MENJADI insan yang lebih BAiK, bukan MENCARI..(kata2 kak usrah"menjadilah,jangan mencari")


Tulah, jwpn dari insan yang kurang ilmu tentang cinta,,,,


Namun, bagi diriku,  kita kena usaha mencari cinta Allah dulu, insyaAllah cinta manusia akan dtg selepas itu, x kisahlah cinta dari seorang sahabat, keluarga dan insan lain. Kena berusaha membaiki diri dulu, ilmu pun terlalu cetek...Amal pula baru bertatih untuk konsisten....


      Ada pendapat???Mudah2an cinta kita kepada makhluk tidak mencintai cinta kita kepada Allah dan Rasulullah...(kdg2 kurasakan syg kat arwah mak lagi dari sayang kat Allah dan Rasullullah > kena perbetolkan byk perkara lagi)....Moga Allah terus memandu hati ini untuk mencari cinta-Nya yang hakiki...

Amalkan doa ini: Ya Allah, aku memohon kasih-Mu, kasih mereka yang kasihkan-Mu, dan perbuatan yang menyampaikan aku kepada kasih-Mu.Jadikanlah kasih-Mu lebih aku cintai daripada diriku sendiri, keluargaku, dan air yang dingin.


         "Dan di antara manusia ada yang menyembah Tuhan selain Allah sbg tandingan, yang mereka cintai seperti mencintai Allah. Adapun orang2 yang beriman sangat besarnya cintanya kepada Allah....... (Al-Baqarah:165)





p/s:doa itu senjata orang mukmin. Pertingkatkan keyakinan kita kepada Allah...(^_^)



To be continue.....????insyaAllah...

Ahad, 8 April 2012

BERSEMANGATLAH WAHAI DIRI!!!!!

Bismillahirrahmanirrahim.....
     Alhamdulillah, sejak sekian lama menyepi....diberi kekuatan oleh Allah untuk menulis...

cuti mid sem, 5-13 april 2012
misi: siapkan kerja yg terbengkalai
+ study!!!!+ jaga umah + settlekan hal2 lain
lokasi: umah di jitra....

Tengah hari tadi kakak n abang dah balik KL.....tinggal daku, adik, n ayah kat umah.....memang kena bertabah setelah mak x da......InsyaAllah, I'm strong...He's be here for me....(^_^)

                          Harapnya cuti nie dapat selesaikan misi...bukan sekadar bawak buku balik..tapi x baca...(kena penuhi muwasafat tarbiyah)


MISI CUTI NIE....mampukah bertahan??!!!!

jgn lupa jugak....


PENTING!!!

Nasihat buat diriku dan sahabatku yg kukasihi krn Allah...

           Let us achieve mardhatillah....kena kuatkan semangat lawan bisikan syaitan yg menghembus di depan, belakang, kanan, kiri.. Bangun awal untuk qiam n solat subuh jgk...Kadang2 kita mudah terhasut dengan syaitan + our nafsu jahat, even we already know that they are our enemies but we still do the same mistakes...huhu..(patut malu pada Allah kita nie...(T-T)) 
          
                        "Bukankah Aku telah memerintahkan kepada anak cucu Adam agar kamu tidak menyembah syaitan? Sungguh, syaitan itu musuh yang nyata bagimu. dan hendaklah kamu menyembah-Ku. inilah jalan yg lurus."(Yassin: 60-61)

     walau acapkali kita membaca surah Yassin pada malam Jumaat, namun berapa ramai di antara kita + me yang benar2 menghayati kalimah Allah + peringatan Allah nie??? Kita selalu membaca al-quran tanpa HATI, jadi berkemungkinan kuranglah kualiti penghayatan kita...Ada di kalangan para sahabat rasulullah yang menangis bila membaca ayat yang menerangkan ancaman Allah spt neraka, namun KITa?? 


"Dan kehidupan dunia ini, hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan negeri akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang2 yg bertakwa. Tidakkah kamu mengerti?" (6: 32)


Benarlah kata2 ALLAH ini....Kengkadang kita berseronok hingga lupakan Allah dalam sedetik dua atau yg lebih teruk x ingat lgsung..Yang  paling ingati-Nya cuma ketika dalam kesusahan...Dalam keseronokan dengan keluarga, kengkwn kita kdg2 melebihkan cinta kita kepada makhluk-Nya melebihi cinta-Nya....(T_T)

          Jom amalkan doa ini:   "Ya Allah, aku memohon kasih-Mu, kasih mereka yang kasihkan-Mu, dan perbuatan yang menyampaikan aku kepada kasih-Mu...Jadikanlah kasih-Mu lebih ku cintai melebihi diriku sindiri, keluargaku, dan air yang dingin...."







Jom kejar cinta Allah, moga allah mengampuni kita=) Bersemangat utk mencari cinta-Nya..

Alhamdulillah