Sabtu, 12 Februari 2011

Dunia khat ^_^

Assalamualaikum,
apa yg bakal ana coretkan simple2 ja...but it was the part that I get new knowledge...Mungkin ilmu yg x seberapa ngan shbt lain tapi bagi ana begitu bererti....

12/2/2011

paginya ana ada ko-k....best bljq psl seni khat...Sem nie belajar psl khat nasakh...Tapi seriously ana ckp(ustaz ckp) kena buat byk latihan...kalo nak pro...Ana suka sem lps(khat khufi n ruqa'h..Sem nie kena kreatif sket...Huruf alif n ba ana pun x tepati kriteria ustaz nak lagi...Yg penting jgn putus asa ye x??

Ana Suka dgr ustaz cerita psl khat nie, ustaz selalu kaitkan dgn sirah nabi...Bagaimana nabi dulu juz terima wahyu melalui pghafalan dan ditulis semula oleh sahabt baginda...Dan dgn itulah juga, wahyu Allah sampai kpd kita sejak dr beribu2 tahun yg lalu...Subhanallah, x dpt byg kegigihan para sahabt buat manuskrip al-quran...X mcm kita sekarang nie...Wah...canggih gila..Khat2 yg ada kat masjid sume edit kat komputer terus ja(ilmu2 yg ana x berapa tahu lg..)Ilmu2 psl khat pun kita leh tau juz dgn klik Dunia Seni Islam kat carian..Sume ada...penulis2 khat dr dlm n luar negara...

Ustaz ana da tunjuk byk hasil seni dia...Subhanallah, MasyaAllah..halus sgt  tulisannya...Dan ana akui sume tu kita dpt dgn rajin, kreatif dan ada kemahuan..Ada akhi yg terrer khat dia dah 'diorder' buat tulisan khat kat langkawi utk sebuah masjid, leh dpt income tmbhan beribu2 kot....Tulah, rezeki dgn memakmurkan kalam2 Allah yg mulia....BEST SGT..


Byk pulak ana cerita..he..Satu part lagi , sambung balik pasal ustaz ana tue, dia ckp..mula2 ustaz agak risau sbb apa yg dia buat(menulis khat), apa yg dia amalkan yakni tulis tulisan khat kat batu, kayu halus2 belaka(kalo org lain nak tgok betol2 surah yg dia tulis kat kayu memang kena pkai kanta pembesar..) menyebabkan mata dia rosak or rabun, tapi alhamdulillah ustaz gi check kat kedai cermin mata..power dia normal....Org yg check kata gak..Payah nak jumpa org yg nak umo 50 thn power maintain..Subhanallah...sbb ana duk dgr gak ayat2 mak cik ana kat anak2 depa..jgn duk dkt2 televisyen nanti rabunla...mcm2...Tapi dlm kes ustaz...bagi ana sendiri, Allah memberkati usaha2 ustaz ana...Anak2nya ada yg mewarisi bakatnya..Seronoknya..


Tapi ana yakin apa yg kita buat selagi diniatkan krn Allah, InsyaAllah mdpt keberkatan dan rahmat-Nya...so, gunakan masa utk cari redha-Nya...Luruskan niat berbuat krn Allah hatta dlm urusan kita menuntut ilmu...Moga tue jadik bekalan utk kita ke akhirat sana..

Salah satu karya ustaz...ana x mampu lagi...^_^

Ahad, 6 Februari 2011

Mengutamakan akhirat tanpa mengabaikan dunia

Islam menganggap kehidupan ini sebagai suatu pengembaraan dan destinasi terakhirnya adalah akhirat. Nabi bersabda yg bermaksud,

"Jadilah kamu di dunia spt seorang pengembara atau seorang yg sedang melalui sebuah jalan"
                                                                   (Hadis dilaporkan oleh Bukhari)

Bagi menjamin kejayaan seorang pengembara, beberapa faktor krikal perlu diambil kira dan antara yg terpenting ialah kejelasan matlamat, destinasi, memiliki peta dan juga bekalan.

Allah menjadikan manusia manusia di dunia dgn suatu matlamatpenting iaitu mengabdikan diri kpd-Nya.
Pengabdian ini perlu berterusan sehingga manusia sampai ke matlamat akhir yakni alam akhirat.

Bagi sampai ke alam akhirat dgn selamat dan sejahtera, manusia perlukan  peta dan peta itu ialah AL-QURAN dan SUNNAH. Perjalanan yg jauh ini memerlukan bekalan dan bekalan itu adalah amalan yg shalih. Di akhirat nanti, segala amalan manusia sebalas secara adil. Kejayaan dan kebahagiaan yg sebenarnya adalah nikmat yg dikecapi di dlm syurga dan penderitaan serta kecelakaan yg sebenarnya adalah azab api neraka. Allah menyatakan dlm surah ali- Imran, ayat 185 yg bermksd,

"Tiap2 yg bernyawa akan merasai mati. Dan sesungguhnya pada hari Kiamat disempurnakan pahalamu. Sesiapa yg dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalm syurga, maka dia beruntung. Kehidupan dunia ini tidak lain melainkan kesenangan yg memperdayakan(ghurur)."

Kerana itu, dunia bukanlah destinasi terakhir manusia sebaliknya sebagai suatu persinggahan mengambil bekalan. Namun dunia berjaya memperdayakan ramai org sehingga mereka lupa menjadikannya sbg persinggahan sementara. Mereka hanyut dan leka didalamnya. Mereka mengaggapnya sebgai destinasi terakhir dan kesenangan yg terdapat di dalamnya mereka anggap sebagai syurga yg hakiki.

Semasa mentfsirkan ayat 185, surah ali- Imran,"kehidupan dunia ini tidak lain melainkan kesenangan yg memperdayakan(ghurur). Said Hawa di dlm as-Asas fit Tafsir berkata, "Dunia ini bersifat hina dan sementara dan ia dpt diumpamakan spt suatu perhiasan yg palsu tetapi disadur dgn sesuatu yg menarik sehingga seolah2 ia adalah asli. Dlm kehidupan ini, syaitan berjaya memperdayakan manusia dgn (mencantikkan) kepalsuan dunia ini."


dr buku Minda Muslim Super, Dr.Daniel Zainal Abidin

coretan hati..

"Biar benor depa nie??X gi solat jumaat n duk kat cnie??"huhu...

Itu luahan hati ana bla first time ternmpk byknya hamba Allah lelaki yg x gi solat jumaat time ana ngan akhwat da prgrm rehlah ukhwah kat tsik bandar baru darul aman..Kalo x silap ana waktu tu dah nak dkt kul 1 tgh hr hr jumaat, musykil jgak..apsl tetiba ramai laki yg naik motor..Bru teringat hari nie hari jumaat..huhu..
Nie baru kat jitra,kedah,,, kat tmpt lain yg lebih glamor, gempaq, meletup mcm mana ntah... Di mana nilai islam dlm diri,, Ana x berani nak kritk org, biarlah benda yg ana lihat..membuat ana lebih mentarbiah diri dan bersedia utk hdpi dunia luar...kat u pun ana buat derk ja ngan environment...Sakit mata sket2 ja...^_^

Alhamdulillah, sem nie ana jadik ajk sahabat masjid imam as-syafie',,niat ana moga kesempatan yg Allah bg nie ana dpt lebih mgajak rakan2 kpd Allah..ana x tau setakat mana mampu bertahan..Tapi usaha dulu,,x kiralah dpt terus jdk ajk smpai abih sem ke x, yg pasti ana nak buat semata2 krn allah..mudah2an ana dpt rasa nikmatnya berbuat krn Allah..walau org ckp akaun nie killer n sibuk..n x tau sem bila bdk2 akaun(pure) da test kena amik ngan CIMA..yg penting ana usaha dulu..Mudah2an itu membawa ana utk cinta akn dakwah..

Ana akui di sebalik sibuk ngan usrah jgak...ana akui takut tersilap langkah dan x dapat memberi komitmen yg terbaik buat shbt msjd dan usrah..InsyaAllah, mungkin ini jalannya..dan ana x kan berputus asa, biarkah masa menentukannya....Hanya pada Allah ana serahkan segala2nya..


Alhamdulillah