Khamis, 21 Februari 2013

ziarah...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....

Alhamdulillah, sempat luangkan masa untuk menulis:-)

HARI NI, hari ke 5 pangajian di semester 6...tadi duk buat nota comey, pastu mengantukk?he...

     Lepas isyak, berkesempatan menziarah adikku ukhti Aini with Nadirah:-) Syafakillah kepada Ukhti Aini kerana demam..panas ketara juga badan dia..Ana tengok  dia, hati berkata-kata "alhamdulillah, aku jarang sakit, kalau tak, mesti nama mak meniti di bibir.."aini tabah sebab tak balik umah, walau mata dia dah berair...kami sembang2 sket, and  'jelum' kepala dia dua kali memandangkan..Duk mikir jugak ketika tu, "kalau aku sakit dulu, apa ya yg mak buat?"........Ana dan nadirah sekadar beri sedikit 'tips'....moga cepat sembuh adikku..

    Kalau kita saki, kebanyakan kita mesti sebut nama mak2.....kan?Ibu ialah insan yang penyayang, yang paling dekat dengan kita...
   
     Pernah satu ketika, semasa ,menjaga arwah ibuku, mak masih sebut nama tok(sedih...tok dah takda...)....ana hanya mampu kata kat mak, "mak, tok dah takda, mak banyak2 sebut nama Allah, sebab hanya Allah yang mampu tolong mak."ana suruh mak sebut beberapa nama Allah juga...Ana tak tahu tindakan ana pada masa tu betul ke tak...dan moga ana kuat jika saat seperti itu terkena pula Allah...

      Moga Allah menjadi sumber kita dalam segala sesuatu!manusia hanya sandaran sementara...




"YA ALLAH, JADIKANLAH KASIH MU LEBIH AKU CINTAI DARIPADA DIRIKU SENDIRI, KELUARGAKU, DAN AIR YANG DINGIN..jadikan aku anak solehah kepada mak dan Ayah dan kumpulkan kami bersama-sama di syurgaMU.amin"♡♥


Hargai ayah pulak!


NURINSAN91,
UUM, SINTOK,




MENCARI CINTA NYA..







Ahad, 17 Februari 2013

selamat belajaq!

Alhamdulillah, hari ini selesai untuk kelas untuk hari prtama..sekadar bertaaruf dengan lecturer dan subjek yang akan dipelajari..Semester ini lebih kepada subjek membaca dan memahami..:-)..Calculation kurang..insyaAllah, mudah2an semester ini lebih bersemangat, dan ana sangat happy for my twin, as she got result pointer more than me..hope it will trigger me more to success and try to adapt the knowledge of business...This semester, my friends and I will take CIMA exam.harap lulus dengan cemerlang..kena rajin studi sendiri. Moga Allah redha:-)♡♥♡

Kata2 semangat dari kakak..kat k.long tak sempat mintak lagi..


YA ALLAH! JADIKAN KAMI ISTIQAMAH DENGAN SIKAP BERSUNGGUH SUNGGUH MENUNTUT ILMU...amin

Sabtu, 2 Februari 2013

Syurga Seorang Isteri


Catatan ditulis pada 12:20 a.m, 3 February 2013(upload lewat..=))

Bismillahirrahmanirrahim…
Alhamdulillah Segala Puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam, tak lupa juga selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w yang dengan kehadiran baginda tersebarnya Islam ke seantero dunia.
Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah untuk ‘segar’ malam ni dan dapat ambil ibrah daripada cerita ‘Syurga Seorang Isteri’, TV3 jam 10 malam tadi. Walaupun tengok cerita tu alhamdulilllah masih dapat difahami mesej yang ingin disampaikan.(Kepada siapa yang tidak sempat menonton, boleh tonton di www.tonton.com.my =) )

Antara ibrah yang ana dapat ambil:
  1.    .  Syurga isteri adalah di bawah tapak kaki suami selagi suami masih mengikut kehendak syariat Islam.
  2.        Isteri harus taat pada suami(contoh meminta keizinan), tapi jangan sampai satu tahap dipergunakan suami.
  3. .       Tanggungjawab pada mak ayah masih perlu diberi, walau telah bersuami(bagi perempuan).
  4.              Penting persefahaman antara suami isteri.
  5.            Mak ayah kepada suami/isteri kita adalah macam mak ayah kandung kita.    
  6.      Hargai pengorbanan mak ayah sehingga kita boleh Berjaya..(Terngiang-ngiang ayat watak Salim kepada kakaknya,” You are nothing without them”.
  7. \\\\      Hargai nikmat yang Allah beri, jangan sampai satu hari Allah tarik semula nikmat tersebut.
  8.           Belajar untuk menghargai apa yang kita ada dan bersyukur.
  9.        Jangan membezakan anak-anak.
  10.       “Jangan takut untuk memberi, kerana segalanya adalah pemberian dari Allah."
  11.        Selesaikan segala hutang dengan segera.  
                      -Selamat menonton-
        Cerita yang boleh membuatkan orang menangis......Moga ketemu hikmah=)
   
     Mencari cinta-Nya. 






Alhamdulillah