Khamis, 18 November 2010

Luahan rasa..

assalamualaikum..

x sabar rasanya nak blk uum,,dah nak exam.pastu blk umah plak,tggu 4 2nd paper..hopely leh skor 6 subjek yg aku amik(amin..)

Dugaan gak duk kat umah...terasa sgt nikmat lapang,,,n takut sgt masa yg berlalu nie gagal utk aku terus mengingati-Nya...qiamku jga x konsisten..MasyaAllah,,dugaan..takpa..."APAKAH KAMU MENYANGKA KAMU BERIMAN SEDANGKAN KAMU TIDAK DIUJI?"..>firman Allah surah al-ankabut, ayat 2..sama2 kita renungkan...nie baru sket ujian Allah bagi, x setara dgn apa yg Rasulullah hadapi, mahupun saudara2 kita di Palestin..

Sama2 kita muhasabah diri, apakah masa yg kita lalui setiap hari BENAR-BENAR untuk mencari REDHA Allah??..Takut juga sia2 amalan kita..takut juga nak tulis blog nie,takut x tercapai apa yg dihajati..mudah2an Allah menjaga hatiku..

Aku sayangkan adik2ku kat sekolah n kwn2 kat x-sek men,matrik,uum dll..time gi sekolah ri tue, mcm2 perangai adik2 yg aku dengaq...baik ada,nakal sket pun ada,,,mcm zaman aku dulu2lah,,yg tak tau pa2 n tau sonok ja..huhu..Skang bru kusedar betapa budak2nya aku dulu...Alhamdulillah duk kat u nie bru nampak realiti hidup nie..PERGGHH..memang cabaran,onak dan ranjau..

Kesian kat ustazah...ustazah berkongsi rasa time aku gi jumpa my x-romate yg aku kamceng dulu..beliau harap aku n rakan2 dpt sumbangkan smthng utk sek..bkn sekadar buat reunion ja...sedih jgak..ntahla..aku yg duk dkt ngan sek nie,,hopely dpt lesen keta cpt2 n ikhtiarkan smthng ngan adik2 sek aku kat mtrk tue...takut fikir dunia skang nie..mcm2 jdk...dunia akhir zaman..
moga aku dpt sampaikan serba sedikit ilmu yg ada walo x berapa pandai ckp..InsyaAllah, semua kekuatan dtg dr Allah, ye x? Sama2 kita letakkan keyakinan pada Allah..He is the only Protector..Sama mujahadah lawan nafsu..Kalo kat umah tue, cabaran plg ketara nafsu tidoq n mkn la...Moga dpt ikut jejak Rasullullah n rasakan kehadirannya dalam hidup kita..

Dalam ibadat seharian plak..sama2 kita terapkan sifat ihsan dlm diri kita,yakni:Beribadah kpd Allah seakan-akan kita melihat Allah,kalaupun kita tidak melihat-Nya, sesungguhnya Allah Maha Melihat hamba2-Nya..-spt dlm HADIS 2,Imam Nawawi..

Jom islahkan diri..peringatan buatkku jgak..=)Mencari Redha Allah..

Sabtu, 13 November 2010

aku dan DIA

NIe DIAmik ARTikel dr sHBTku..sama2 baca n FHm=)


Kali ni aku nak share ttg KEKASIH aku? (aku type huruf besar tu sbb aku terlampau sangat sayang kat DIA!) Penyayang sifatnya. Betul ni..tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Sure akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Pergghh !!

Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah...KEKASIH, kan?! Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni...tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan?

DIA tak kisah pun kalau aku tak ingat kat DIA. Tapi rugilah aku. Sebab, kalau aku ingat & contact je DIA, sure macam-macam la yang aku dapat. Tak kiralah, material ke...spiritual ke...emm memang kekasih sejatilah tu! Bila aku rindu kat DIA, bacaje surat-surat yang DIA bagi tu. Macam-macam nasihat ada dalam tu. Siap bagi example lagi nak suruh aku faham.
Sebelum ni, aku pernah gak frust. Memang sedih giller la masa tu. Ye la, cinta bagai nak rak, tiba-tiba clash gitu aje. Tapi KEKASIH aku yg ni lain, DIA tak kisah pun dengan cerita aku frust tu. Siap bagi semangat lagi. DIA takde jeles pun.Cuma aku je yang jeles ngan DIA. Memang ramai yang jatuh cinta ngan DIA. So, aku pun kenalah usaha betul-betul. Kata orang putih ~what you give, you get back~ so, kalau aku usaha lebih sikit, aku dapat lebih la, kan? KEKASIH aku ni baik sangat-sangat.
Perfect! Tu yang kadang-kadang aku tengah-tengah malam ...area pukul 3-4 pagi tu pun, kalau aku terjaga, aku sure akan contact DIA. Rindu aaaa! Sebenarnya, KEKASIH aku ni kaya ...millionaire ...billionaire...dan ntah apa-apa naire lagi... Tu yang pemurah sangat tu. Semua keperluan hidup aku, DIA yang support...caya tak?


Free of charge...Tapi aku tak sedap hati la...mestilah kena hargai apa yang DIA bagi tu, kan? Mak aku kata, kalau orang dah bagi, suka ke tak suka, amik aje la...pastu pandai-pandailah membalas budi.. tu yang buat aku sanggup berkorban apa sahaja...cheewah!


DIA suruh aku belajar sungguh-sungguh. Kalau boleh belajar semua ilmu. Sebab, KEKASIH aku ni memang cerdik+bijak+genius etc...DIA kata, tanpa ilmu, setiap amal yang aku buat semua sia-sia. DIA pun tambah sayang kat aku kalau aku rajin belajar. Malu la sebenarnya nak cakap ni. Emm...aku sebenarnya belum pernah jumpa DIA lagi pun. Belum bersedia la... tapi KEKASIH aku ni dah janji, satu hari nanti, mesti jumpa. Sekarang ni menghitung hari la aku ni. Tapi kecut perut gak! Takuut! Aku mesti prepare awal-awal.

Daripada surat-surat DIA yang ada tu, aku tahu la apa yang DIA suka, apa yang DIA tak suka. Mestilah aku nak buat apa yang DIA suka, so that, DIA tambah-tambah sayang la kat aku, kan? Takpe la, berkorban sekarang, sebab dia dah janji, sapa-sapa yang DIA sayang, DIA bagi hadiah special yang aku tak pernah terfikir pun!


Ish! Rindu sangat dah ni!

KEKASIH....AKU BERJANJI, AKU AKAN PERTAHANKAN CINTA SUCI INI...WALAU NYAWA DIGALANG GANTI, MENGGADAIKAN CINTA TERAGUNG INI ,TIDAK SAMA SEKALI. WALAUPUN TAK PERNAH BERJUMPA, AKU TETAP BAHAGIA...ITULAH KEKASIHKU...ALLAH S.W.T. ... CINTA TERAGUNGKU!


Laman Ustaz Haji Nasruddin bin Haji Hassan At-Tantawi

Kursus sembelihan di uum



Assalamualaikum...malas jgak nak menulis walo kat kpala nie rasa nak crita mcm2...tu lah  merancang ja byk tapi x berjalan..huhu..harap in my study not like that,,dah nak exam nie slps exam ditunda krn banjir..papun, bersyukurlah..mungkin yg tu jaln yg terbaik=)


Selepas da kat umah dr 5/11-9/11,10/11 ptg aku berangkat ke uum..jadik ajk utk progrm tu jap...keja ngan akak2, bez jgak.. depa nie byk pengalaman..sembang la puas2 ngan depa..Sesungguhnya aku yakin pengalaman akan mematangkan kita...Aku kena cri pengalaman byk2 walo duk dkt..Teringat aku kat ustaz suhaimi sudin time aku chat ngan ustaz kat fb dulu.."ustaz x sangka, adiklah(nama pggilanku)org yg ustaz kata sekolah rendah kat area cnie, sek men kat cnie, u pun kat cnie"huhu..sabar jelah..he..

     xpa, alhamdulillah duk dekat2 pun bez...kak2 usrah aku byk membantu aku..Walaupun sebenarnya aku agak penakut walo org ckp duk dkt ngan umah ja..nak nek bas sorg2 dr bukit kachi(my hostel) ke kampus utk pertemuan usrahku tiap2 mggu pun x berani,..hihi..tapi lama2 dah berani..alhamdulillah..Sesungguhnya kekuatan tue dr Allah jga=)
Wah,,,tu lah ckp, nak crita psl len, len yg crita=)

Time Kursus sembelihan nie cam besa lar....kena memasak..aku tlg sket2 ja...sbb kak2>kak izan, kak dina, kak yana n len2 sume terer2 n berpengalaman,,setakat tlg bsuh pinggan mangkuk sket2 n tlg mkn bleh lah...Tapi part yg plg best, aku basuh perut kambing..wah..teruja jgak...asalnya certain bahagian perut tue warna hitam...baru aku tau kena dibiarkan cmpur ngan air kapur dulu utk hilangkan warna hitam yakni bekas makanan yg dilalui dlm perut kambing tue..then, jadilah perut yg selama nie aku agak suka makan..MasyaAllah...teruk teruk bru tahu...he..Xpa, sekurg2nya tahu dr tak tahu=)


da gak mak cik tue pening nak basuh bekas darah kat papan pemotong, kcian..aku pun offer diri...drp duk tgok depa basuh ja...=)




Pserta alhamdulillah ramai jgak..tpi student laki n staff laki yg ramai..pompuan ada jgak,sket ja, tapi akhirnya tlg kat bhgian memasak jgak..he,nak tlg sembelih pun makruh..dgr ceramah awal2 tu jelah=)Bez..yg tlg sembelih kambing Ustaz Hadafi(kalo x silap)..habih pakaian dia pnuh ngan darah kambing, ustaz ckp sbb depa terangkat kambing tinggi sket sgt..OOOO..yg tu jelah mampu aku jwb..sbb bru tau=)

Kursus tue shari ja...aku stay kat uum lagi 2 hr..nak study aku kata..???


dah abih..




Mak cik2..


Nasib seekor kambing..

Ahad, 19 September 2010

renungi dan fahami=)cintailah rab..

siapa allah di hati kita?

Berjayakah aku?


salam..

dah lama aku x tulis penulisan dlm blog nie..huhu..x tau la sbb pa..

skang nie meneruskan pengajian di uum slps brd di matrik kedah-changlun..mmg bes kat cnie walo dk luar kat kampus(bkt kachi) tapi dkt ngan msjd as-syafie..alhamdulillah,ada hikmahnya jga duk jauh..i luv msjd..moga hati2 ini sentiasa sukakan kebaikan dan istiqamah dgnnya..jgn rugikan setiap peluang yg Allah titipkan kpd kita..Mungkin ada di antara kita yg bilik dkt dgn surau atau msjd, tapi kurang 'myelami' masjid/surau atau erti kata lain memandang dari jauh..apa2 pun, Allah lebih mengetahui isi hati setiap hamba-Nya=)


sebenarnya da byk jgak cerita nak kongsi,tapi esok exam mid sem akaun..hu..Chayok2..jihad fii sabilillah..Allah x duga sesuatu yg aku x mampu..spt yg tercatat dlm al-quran karim..moga sukses..Walo byk dugaan duk kat rumah ari tu..pegang buku sket2 ja..hu..kena kuatkan diri melawan hawa nafsu..moga diri ini bertahan dan bersemangat setelah pulang beraya=)JIHAD!!!Moga aku jadik hamba yg kental dan mendapat redha-Nya..amin..doakn daku...moga kita sume sukses dunia akhirat..mantapkan rohani dan jasmani..


p/s:buat kwn2 jgn lupa baca buku SOLUSI yerk..bes bangat..kalo ada kesilapan, jgn lupa

tegur=)

Jumaat, 23 April 2010

IKHLAS(3)



  • KHUSUSUL NAFS-kepentingan diri spt ingin popular, ingin disedari atau tidak kerana kurang menyuluh hati. Awal2 lagi nawaitu(niat) telah rosak spt m'buat rumah di atas lumpur.

  • Ada 3 jenis kerosakan yg berlaku pd 3 jenis kedudukan:1-awal, 2-pertghan, 3-akhir

  • Kerosakan awal cthnya berdakwah. Sblm m'beri ceramah, hati kecilnya berkata:

"Inilah masanya nk jadi popular"Aku akn jadi terkenal?" Dgn ceramah ini dptlah duit poket."

Ada juga yg berniat utk mghentam s's'org atau golongan t'tentu sblm berceramah, akibatnya rosaklah ikhlasnya ibarat org yg melukis di atas air.


  • Kerosakan pertghan pula cthnya niat utk berceramah sudah baik tetapi sesuatu berceramah, ada pendengar yg angguk-angguk atau ada yg menangis krn m'dgr ceramah yg m'beri kesan itu hingga hati kecil kita berkata:"Hebat juga aku hingga ada org yg boleh terima ceramah ini dan ada pula yg menangis."

  • Kerosakan akhir pula cthnya niat dan sewaktu ceramah tidak apa2 yg rosak, berjln dgn baik tetapi sewaktu balik dr berceramah ada kwn kwn yg dtg bersama di dlm kereta berkata:"Hebat betul ceramah ustzh/uztaz tadi hingga ada yg menangis."Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia itu semua datang dari Allah jua. Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan dari dirinya tetapi hakikatnya dari Allah. Org begitu ibarat membangunkan rumah tiba2 siap shj rumah itu terus runtuh.

  • Org ramai yg mendengar ceramah tersebut juga tidak berubah sebab hati sudah cacat. Mereka memuji kita, tetapi tidak berubah sbb dari rasa riak. Sifat taqwa sudah ternafi. Oleh itu buatlah kerja2 dgn penuh tawadhuk, takut dan cemas sama ada diterima amalan kita atau ditolak.

p/s:moga kisah2 selitan dari IKHLAS ini mampu kita adaptasi dalam hidup..moga2 segala2nya adalah krn Allah..perbaharui niat selalu>buat diriku juga=)

IKHLAS(2)

  • ERTI IKHLAS: Murni, bersih, jenis dia shj, x bercampur jenis2 yg len. Tak dinodai spt air yg tidak bercampur dgn sabun, tepung, sbb apabla sudah bercampur dgn benda lain, sudah tidak khalis lagi(x pure).
  • Begitulah dlm beramal, solat, zakat, baca quran, mengajar, berdakwah, menolong, motivasi, forum, ceramah, belajar semata2 kerana Allah:krn suruhan-Nya, krn mencari keredhaan-Nya, krn arahan-Nya, krn mentaatinya, krn patuh pd-Nya..
  • Jadi, perkara di atas adalah dari sbb atau Kerana-nya Yang Satu, tujuan yg satu, dan didorong oelh yg satu iaitu Allah.
  • Abadikan diri krn Allah, tidak dicampur atau bercampur selain Allah-itulah Ikhlas-dorongannya satu.
  • Apa yg nak berlaku atau nak jadi atau tidak jadi, tidak timbul sama sekali sbb niat semata2 krn Allah.
  • sekiranya niat, dorongannya telah bercampur atau terselit niat2 yg lain dr Allah spt riak, megah, glamor, pangkat, org minta, takut org tak suka, mental exercise, hendakkan piala, hadiah, krn kwn2 ia tidak khalis atau ikhlas telah ternoda. Dgn itu, boleh jatuh syirik khafi.
  • Di akhirat nanti Allah menyuruh dia meminta pd org yg dia niat krnnya. Allah tidak bls kebaikan itu krn ia mempunyai "kerana-kerana" yg selain dr "kerana Allah".
  • Untuk ikhlas, sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan kepentingan umum atau org ramai yakni yg terdedah kpd pandanganumum spt berdakwah, mengajar, gotong-royong, baca al-quran di depan orang, forum, upacara memberi hadiah- lebih2 lagi org yg tidak memikirkan hati lalu dibiar dan terbiar. Jarang diambil kira, selalunya ramai yg terjebak.

IKHLASKAH KITA(1)?-diamik dr article yg pensyarah ekoku bg.


  • Ikhlas adalah yg paling tinggi selepas iman. Ia adalah rahsia Tuhan sehinggakan para malaikatpun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat mengesannya.

  • Ia adalah penentu sama ada amalan diterima atau ditolak.

  • Ada para sahabat apabila mendgr tentg ikhlas menangis mereka. Mereka merasa tidak selamat, rasanya tidak mungkin dpt perolehinyayg begitu tinggi nilainya krn susahnya m'dpt ikhlas. Islam tidak membenarkan s's'org mengaku ikhlas. Siapa yg mengaku ikhlas, automatik ikhlasnya terbatal.

  • Cth bagaimana yg dikatakan m'ngaku ikhlas: Membantu s's'org sambil b'kata, "Ambillah, saya ikhlas"....Menolong s's'org tpi p'tolongannya ditolak. "Saya tolong awak ini ikhlas, tapi sedih, awak menolak"... Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dgn tandatgn, "Yang ikhlas" Yang benar".

  • Dalam islam, mengaku baik adalah salah. Siapa yg mengaku ikhlas, siang2 lagi terbatal. Tiada siap yg mgetahui siapa yg ikhlas sekalipun yg empunya diri. Tiada siapa yg berhak m'ngaku ikhlas, cuma berusaha moga2 jadi ikhlas dan moga2 diterima Allah.

Khamis, 21 Januari 2010

TRIVIA(1)


DIAMIK DR BUKU SOLUSI.. JOM ASAH MINDA KITA..



1.Apakah masjid yg terbesar di dunia?


{MASJIDILHARAM,MAKKAH}


2.Apakah persamaan ke3-3 perkara ini?



  • senyuman

  • nafkah

  • solat sunat dhuha

{ANT BENTUK2 SEDEKAH}

3 .Apakah nama pusat perkembangan ilmu yg ditubuhkan oleh Khalifah al-Makmun di Baghdad?

{BAYT AL-HIKMAH}

4 .Siapakah tokoh islam yg terkenal dgn jolokan"Father of Algebra"?

{ABU JA'FAR MUHAMMAD BIN MUSA AL-KHAWARIZMI
(790-850 M)}

5 .Jumlah surah madaniyyah - Julmah surah makkiyah =....??

{86-28=58}
6 .Siapakah isteri Rasulullah s.a.w yg digelar "Ummul Masakin" yg bermaksud "ibunda org miskin" krn sifat penyayang dan murah hatinya terhadap golongan yg memerlukan?
{ZAINAB BT.KHUZAIMAH}

7 . 1 x 7 x 100 = 700

Apakah mksd tersirat di sblk pernyataan math ni?

{GANJARAN PAHALA SEDEKAH SBGAIMANA YG DIFIRMANKAN ALLAH DLM SURAH BAQARAH:261}

8 .Apakah ganjaran yg ditawarkan oleh kaum Quraisy kpd org yg berjaya menangkap Rasulullah s.a.w dan membawabaginda pulang ke Makkah sms bginda berhijrah ke Madinah?

{100 EKOR UNTA}
9 .Apakah gelaran yg diberikan kpd Qarun krn kemerduannya membaca kitab Taurat?
{AL-MUNAWWAR}
10.Apakah perang pertama yg tercetus dalam islam?

{PERANG BADAR}

TIP SEDEKAH TANPA WANG..(free of charge)


  • SEDEKAH DGN HATI
Niat yg ikhlas dlm apa jua pkerjaan yg dilakukan.Sabda Rasulullah s.a.w "seorg hamba yg dikurniakan allah ilmu dan niat yg tulus, ia berkata:'Seandainya aku memiliki harta, nescaya aku aku akn b'amal s'bgaimana yg dp'buat oleh si polan(golongan yg diberi harta dan ilmu)'.Dgn niatnya t'sebut,maka pahala ke2-2 hamba ini sama"
[riwayat al-tirmizi]
  • SEDEKAH DGN LISAN
1.berzikir-spt tasbih,tahmid,tahlil dan takbir.
Abu Dzar meriwayatkn bhw Rasulullah s.a.w b'sabda yg b'maksud: "Setiap tasbih adalah sedekah,setiap tahmid adalah sedekah,setiap tahlil juga adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah..."
[riwayat Muslim]
2.ucapan yg baik-Rasulullah s.a.w bersabda yg b'mksd:
" Perkataan yg baik adalah sedekah" [riwayat bukhari]

antara ucapan yg baik ialah:
# memberi salam
#mengajak manusia ke arah kebaikan dan menegah kemungkaran
#berlemah-lembut sewaktu bercakap dan tak mengguris hati org len.

  • SEDEKAH DGN PERBUATAN
>Senyuman
>solat
>puaas sunat
>membuang atau mgalihkan sesuatu yg mghalangi jln.
>membersihkan masjid dan jaga kebersihannya.
>menolong insan yg m'm'lukan dan m'damaikan antara 2 org
>mengajarkan ilmu
>menanam apa jua pokok/ tanaman
>menunjukkan jln kod org sesat = bantu org buta

dan lain2...

selamat beramal(buat diriku jua)...sesungguhnya kehidupan kita adalah suatu ibadah..

Selasa, 19 Januari 2010

Aurat wanita??!!?


Al-Ahzab:59

mksdnya:

"Wahai nabi, suruhlah isterimu, anak perempuanmu serta wanita2 yg beriman, agar melabuhkan pakainnya bagi menutup seluruh tubuhnya;yg demikian itu sesuai utk mereka dikenali, maka mereka tidak akn diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.


berdasarkan ayat ini, Allah taala tlh m'm'rintahkan semua kaum wanita utk menutup auratnya;seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan.Realitinya,berapa ramaikah antara kita yg melaksanakn kewajipan ini dgn sebenar2nya..renungan buat saya sendiri dan juga rakan2..


Melalui pembacaan saya dalam sebuah buku 'Untukmu Wanita', karya Zaharuddin Abdul Rahman,telah myelitkan pelbagai kisah/cerita yg menarik perhatian saya utk dikongsi bersama.


beliau turut menceritakan pgalaman beliau yg menumpang kereta rakan sekerjanya utk bersolat jumaat di sebuah masjid..Tiba2, sms mereka bhenti di lampu trafik, suasana dlm kereta amat bising dgn bunyi,'ooii','mengancam','peh' dll..Alhamdulillah beliau x sempat melihat apa2 krn sdg membelek plbgai msj soalan hukum-hakam tertunda dlm hensetnya. Apabila beliau bertanya,'Kenapa?,dgn malu2 mereka myalahkan s'sama sndiri akibat 'gatal mata' melihat skirt2 pendek wanita kl, sama ada wanita melayu atau cina.


Menurut beliau, cuba bayangkan perasaan laki2 ini. Mereka yg dlm p'jlnan ke masjid ini sumenya sudah berumah tangga, tapi nafsu masih teransang apbila didedahkan kpd pemandangan spt itu.

Jahatkah mereka? Itulah cabaran terbesar lelaki wahai kaum wanita!KITA sbg WANITA, dan seluruh kecantikan yg dikurniakan Allah kpd kita adalah UJiaN.


Allah berfirman,Ali-imran:14.


Ertinya:Dihiaskan(dan dijadikan indah) kpd manusia:kesukaan kpd benda2 yg diingini nafsu, iaitu perempuan2 dan anak-pinak;harta benda yg byk b'pikul2,drp emas dan perak;kuda yg bertanda lagi b'tatih,& binatang2 ternak serta kebun2 tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah),di sisi allah ada tmpt kembali yg sebaik2nya(iaitu syurga.)



kawan2,jom kita sama2 saling berpesan2 dlm melaksanakan misi kita iaitu utk menutup aurat sempurna mungkin wlupun saya sendiri tidak bertudung labuh bulat..namun,sgala2nya adalah tidak mustahil..


  • "tidak ada balasan utk kebaikan selain kebaikan.

  • "Sesungguhnya, org2 yg rugi ialah org yg merugikan diri mereka sendiri dan keluarganya pd hari kiamat"-(asu-syura:45)-[ingatlah setiap aurat kita yg dilihat kaum adam yg bukan muhrim menambahkan dosa atas diri kita sendiri dan kaum adam...kasihkah kita terutamanya pd diri sndiri?]

insyaallah, moga usaha kita yg sedikit demi sedikit utk menunaikan perintah-Nya mendapat hidayah, berkat dan rahmat-Nya...amin...

p/s:wahai hawa,tambahkan ilmu di dada mgenai kita sendiri-dptkn utkmu wanita di pasaran,x rugi punya..sama2 m'baiki kelemahan diri.=)

JGN HAMPIRI ZINA (2)



  • Tidaklah. Sungguh berbincg pelajaran.

Baik sungguh awak b2.Takkanlah awak berdua tak ada perasaan apa2?Awak kurg sihat ker?Ingat, kita bukan malaikat, tak da nafsu.Kita manusia. Jangan menafikan fitrah manusia. Kita ada nafsu, ada keinginan. Itulah manusia.



  • Kami sama2 belajar, study group, saling m'beri smgt dan motivasi.

Tak adakah kaum sejenis yg boleh dijadikan rakan belajaq?habis dahkah kaum sejenis yg bleh m'berikan motivasi? Jgn hina kaum sejenis kita.Ingat,byk org yg cemerlg yg bljar dgn kaum sejenis.Lebih tenang perasaan,tak t'ganggu, dpt berkat dan rahmat plak.



  • xkan x da langsung ruang yg dibenarkan dlm islam utk b'cinta?adakah islam m'bunuh terus naluri cinta?

Naluri adalah sebahagian drp k'sempurnaan kejadian manusia.Naluri ingin m'miliki dan suka kalo dimiliki adalah fitrah.Kalo naluri tu x wujud pd diri s's'org x normal namanya.Islam bukan dtg m'bunuh naluri dan keinginan tu,tidak!islam x suruh bunuh naluri spt yg dibuat oleh para paderi/sami.Jgn nafikan naluri ni.Bkn salah & b'dosa kalo perasaan tu dtg tanpa diundang.Itu adalah fitrah.Cuma tundukkan naluri itu utk patuh pd perintah allah.Jadilah manusia yg sihat nalurinya.Jgn jadi malaikat!krn allah ciptakn kita sbg manusia.Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri/nafsu.



  • Tentu ada cinta secara islam

Cinta secara islam hanya satu,iaitu p'kahwinan.cinta b'laku stlh ijab qabul yakni cinta slps kahwin.Itulah cinta sakral dan qudus.Cinta yg b'maruah.Bkn cinta murahan.Inilah kemuliaan agama kita,islam.Apabila islam melarang sesuatu perkara,tentu ia gantikan dgn sesuatu yg lbh baik.Kalo ia melarang cinta antara women and men sbm kahwin, ia m'bawa "sesuatu" sbg yg lbh baik iaitu p'kahwinan.Sabda Rasulullah s.a.w:Tidak ada yg lebih patut bg 2 org yg saling mcintai kecuali nikah.(HR ibni Majah).Cinta adalah maruah manusia. Ia terlalu mulia.


LAGI2???Tunggu..



surah al-fatir,ayat 5-6..
"wahai manusia!Sungguh janji allah itu benar,maka jgnlah kehidupan dunia m'perdayakan kamu dan jgnlah (setan) yg pandai menipu,m'perdayakan kamu tntg allah.
Sungguh,setan itu musuh bgmu,maka p'lakuknlah ia sbg musuh,krn sesungguhnya setan itu hanya mengajak golongannya agar mereka menjadi penghuni neraka yg menyala-nyala."



moga ayat allah ini menusuk ke dlm jantung kita dan sesungguhnya hanya pada-Nya kita memohon perlindungan dari godaan syaitan..

Jumaat, 8 Januari 2010

assalamualaikum..

SALAM UKHWAH..

tujuan saya buat blog nie,skadar mgembalikan kisah2 renungan yg mungkin kita dah lupa dlm hidup seharian...dalam kita mgejar kejayaan di dunia,sama2lah jgak kita mengisi ruang kosong utk sudut2 rohani kita 'makan'...roh pun msti nak gemuk mcm fizikal kita,ye x?=)

apa2pun,harap kwn2 sudi mbaca dan mghayati kisah2 dalm blogku nie..ada pa2 ksilapan,sila bgtau utk saya btolkn..mga kita sentiasa di jalan yg lurus...

Khamis, 7 Januari 2010

JANGAN HAMPIRI ZINA...

  • KAMI X BERZINA!
Maaf,saya tidak menuduh awak berzina tetapi awak menghampiri zina.
  • KAMI HANYA BERBUAL,BERBINCANG,BERTANYA KHABAR,MINUM-MINUM...ADAKAH ITU MENGHAMPIRI ZINA?

Ya,perbuatan itu boleh menjerumus pelakunya ke lembah perzinaan.

  • KAMI DAPAT MENGAWAL PERASAAN DAN KAMI TIDAK BERNIAT KE ARAH ITU.
Hari ni ya.Besok mungkin kamu kecundang.Kamu dalam bahaya. Jgn b'main dgn bahaya. Iblis dan syaitan akan m'm'rangkap kamu. Sudah byk tipu daya iblis yg mgena sasaran. Iblis amat berpengalaman dan tipu dayanya amat halus. Ia telah menipu moyang kita yg pertama, Adam dan Hawa.Jgn pula terlupa. Siapalah kita jika dibandingkan dgn Adam dan Hawa?Iblis amat licik.Pengalamannya byk.Ia ada lebih 1001 cara. Ingat,pesanan Rasulullah :Jgnlah engkau bersendirian dgn seorg wanita kecuali ketiganya adalah syaitan(hadis riwaat Tabrani)
Syaitan akan menghembus perasaan berahi. Kita lemah utk menghadapi tipu daya iblis.
  • TIDAK SEMESTINYA SUME ORG BERCINTA MENJURUS KE ARAH PERZINAAN.ADA YG HANYA BERCINTA DLM TELEFON DAN HANTAR SMS SAJA.TAK PERNAH B'SUA MUKA PUN!
Betul. Itu adalah salah satu yg dimksudkan dgn mghampiri zina. Memg pd awalnya tak b;sua muka,tpi perasaan pasti b'gelora.Lambat launnya desakan nafsu dan perasaan serta hasutan iblis,akan mgheret kp suatu p'temuan. Pertemuan pertama takkan terhenti di siru shj. Percayalah,ia akn b'lanjutan dan b'terusan.Tidakkah itu akan mbwa kpd perzinaan akhirnya?
  • XKAN NK B'BUAL2PUN X BLEH?ITUPUN ZINA KER?

Zina pun ada bmcm2 jenis dan peringkatnya, ada zina btol,ada zina tgn iaitu b'pegang-pegangan, ada zina mata iaitu melihat kekasih dgn perasaan berahi. Melihat auratnya juga zina mata. Zina hati iaitu khayalan berahi dgn kekasih sptmana yg dnyatakn Rasulullah s.a.w:Kedua-dua tgn juga b'zinadan zinanya adalah mnyentuh.Kedua kaki juga b'zina dan zinanya adalah berjalan(menuju ke tmpt p'temuan).Mulut jga berzina dan zinanya adalah ciuman.(HR Muslim dan Abu Daud). Sebenarnya jln dan lorg menuju kpd p'zinaan amt byk. Jgn biarkan diri kita berada @ melalui mana2 jln atau lorong yg beh m'bawa kpd p'zinaan.

  • DUDUK B'DICCUSS PELAJARAN X LEH KER?BINCG PLJRN SJ!

Discuss tntg pljrn?btol ker? Jgn tipu.Allah tahu apa yg t'selit di dlm hati hamba2-Nya. KIta bljr nk k'berkatan. Klu cemerlg skalipun, klu x diberkati allah, kejayaan xkan m'bawa k'bahagiaan. Hidup x bahagia, akhirat lebih lagi lah.Jgn b'selindung di s'balik pljrn yg mulia. Jadi bljar hendaklah ikut batas dan ketentuan allah. Belajar akan jdik ibadat. Adakah b'discuss mcm nie akn dicatat oleh malaikat Raqib dan Atid?

  • SUNGGUH,NIE BINCANG PLJARAN SJA.NI STUDY GROUP.

Study group...??nmpk lain mcm saja,manja,senyum m'manjang,x mcm study...Takkan studi b'dua saja?Ke mana2pun b'-2..Kalo ye pun,carilah group study ramai sket. Kalo duduk b'dua-duaan mcm nie.....btol ke bincg psl pelajaran?? Jgn2 skejap saja bincg psl pelajaran,yg len tu...byk masa dihabiskan dgn fantasi cinta!

To be continued......(skadar renungan,bg yg pnah mbacanya peringatan buat kwn2 buat skian skalinya..slmt menuju ke redha allah..)

hindarkan maksiat...

DARI HADIS QUDSI:

bgaimana kamu masih bleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dpt bertahan dgn panasnya teriknya matahari-Ku.Tahukah kamu bahawa neraka jahanamku itu:



1.neraka jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2.setiap tingkat mempunyai 70 daerah
3.setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4.setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5.setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6.setiap nilik mempunyai 70,000 kotak
7.setiap kotak mempunyai 70,000 pokok zarqum
8.di bawah setaippokok zarqum ada 70,000 ekor ular
9.di dlm mulut setiap ular yg pjgn 70 hasta mengandungi lautan racun yg hitam pekat.
10.juga dibawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11.srtiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat..


mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan di hati kita...dan berusaha ke arah redha dan syurga-Nya..

Alhamdulillah