Khamis, 18 November 2010

Luahan rasa..

assalamualaikum..

x sabar rasanya nak blk uum,,dah nak exam.pastu blk umah plak,tggu 4 2nd paper..hopely leh skor 6 subjek yg aku amik(amin..)

Dugaan gak duk kat umah...terasa sgt nikmat lapang,,,n takut sgt masa yg berlalu nie gagal utk aku terus mengingati-Nya...qiamku jga x konsisten..MasyaAllah,,dugaan..takpa..."APAKAH KAMU MENYANGKA KAMU BERIMAN SEDANGKAN KAMU TIDAK DIUJI?"..>firman Allah surah al-ankabut, ayat 2..sama2 kita renungkan...nie baru sket ujian Allah bagi, x setara dgn apa yg Rasulullah hadapi, mahupun saudara2 kita di Palestin..

Sama2 kita muhasabah diri, apakah masa yg kita lalui setiap hari BENAR-BENAR untuk mencari REDHA Allah??..Takut juga sia2 amalan kita..takut juga nak tulis blog nie,takut x tercapai apa yg dihajati..mudah2an Allah menjaga hatiku..

Aku sayangkan adik2ku kat sekolah n kwn2 kat x-sek men,matrik,uum dll..time gi sekolah ri tue, mcm2 perangai adik2 yg aku dengaq...baik ada,nakal sket pun ada,,,mcm zaman aku dulu2lah,,yg tak tau pa2 n tau sonok ja..huhu..Skang bru kusedar betapa budak2nya aku dulu...Alhamdulillah duk kat u nie bru nampak realiti hidup nie..PERGGHH..memang cabaran,onak dan ranjau..

Kesian kat ustazah...ustazah berkongsi rasa time aku gi jumpa my x-romate yg aku kamceng dulu..beliau harap aku n rakan2 dpt sumbangkan smthng utk sek..bkn sekadar buat reunion ja...sedih jgak..ntahla..aku yg duk dkt ngan sek nie,,hopely dpt lesen keta cpt2 n ikhtiarkan smthng ngan adik2 sek aku kat mtrk tue...takut fikir dunia skang nie..mcm2 jdk...dunia akhir zaman..
moga aku dpt sampaikan serba sedikit ilmu yg ada walo x berapa pandai ckp..InsyaAllah, semua kekuatan dtg dr Allah, ye x? Sama2 kita letakkan keyakinan pada Allah..He is the only Protector..Sama mujahadah lawan nafsu..Kalo kat umah tue, cabaran plg ketara nafsu tidoq n mkn la...Moga dpt ikut jejak Rasullullah n rasakan kehadirannya dalam hidup kita..

Dalam ibadat seharian plak..sama2 kita terapkan sifat ihsan dlm diri kita,yakni:Beribadah kpd Allah seakan-akan kita melihat Allah,kalaupun kita tidak melihat-Nya, sesungguhnya Allah Maha Melihat hamba2-Nya..-spt dlm HADIS 2,Imam Nawawi..

Jom islahkan diri..peringatan buatkku jgak..=)Mencari Redha Allah..

Sabtu, 13 November 2010

aku dan DIA

NIe DIAmik ARTikel dr sHBTku..sama2 baca n FHm=)


Kali ni aku nak share ttg KEKASIH aku? (aku type huruf besar tu sbb aku terlampau sangat sayang kat DIA!) Penyayang sifatnya. Betul ni..tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Sure akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Pergghh !!

Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah...KEKASIH, kan?! Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni...tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan?

DIA tak kisah pun kalau aku tak ingat kat DIA. Tapi rugilah aku. Sebab, kalau aku ingat & contact je DIA, sure macam-macam la yang aku dapat. Tak kiralah, material ke...spiritual ke...emm memang kekasih sejatilah tu! Bila aku rindu kat DIA, bacaje surat-surat yang DIA bagi tu. Macam-macam nasihat ada dalam tu. Siap bagi example lagi nak suruh aku faham.
Sebelum ni, aku pernah gak frust. Memang sedih giller la masa tu. Ye la, cinta bagai nak rak, tiba-tiba clash gitu aje. Tapi KEKASIH aku yg ni lain, DIA tak kisah pun dengan cerita aku frust tu. Siap bagi semangat lagi. DIA takde jeles pun.Cuma aku je yang jeles ngan DIA. Memang ramai yang jatuh cinta ngan DIA. So, aku pun kenalah usaha betul-betul. Kata orang putih ~what you give, you get back~ so, kalau aku usaha lebih sikit, aku dapat lebih la, kan? KEKASIH aku ni baik sangat-sangat.
Perfect! Tu yang kadang-kadang aku tengah-tengah malam ...area pukul 3-4 pagi tu pun, kalau aku terjaga, aku sure akan contact DIA. Rindu aaaa! Sebenarnya, KEKASIH aku ni kaya ...millionaire ...billionaire...dan ntah apa-apa naire lagi... Tu yang pemurah sangat tu. Semua keperluan hidup aku, DIA yang support...caya tak?


Free of charge...Tapi aku tak sedap hati la...mestilah kena hargai apa yang DIA bagi tu, kan? Mak aku kata, kalau orang dah bagi, suka ke tak suka, amik aje la...pastu pandai-pandailah membalas budi.. tu yang buat aku sanggup berkorban apa sahaja...cheewah!


DIA suruh aku belajar sungguh-sungguh. Kalau boleh belajar semua ilmu. Sebab, KEKASIH aku ni memang cerdik+bijak+genius etc...DIA kata, tanpa ilmu, setiap amal yang aku buat semua sia-sia. DIA pun tambah sayang kat aku kalau aku rajin belajar. Malu la sebenarnya nak cakap ni. Emm...aku sebenarnya belum pernah jumpa DIA lagi pun. Belum bersedia la... tapi KEKASIH aku ni dah janji, satu hari nanti, mesti jumpa. Sekarang ni menghitung hari la aku ni. Tapi kecut perut gak! Takuut! Aku mesti prepare awal-awal.

Daripada surat-surat DIA yang ada tu, aku tahu la apa yang DIA suka, apa yang DIA tak suka. Mestilah aku nak buat apa yang DIA suka, so that, DIA tambah-tambah sayang la kat aku, kan? Takpe la, berkorban sekarang, sebab dia dah janji, sapa-sapa yang DIA sayang, DIA bagi hadiah special yang aku tak pernah terfikir pun!


Ish! Rindu sangat dah ni!

KEKASIH....AKU BERJANJI, AKU AKAN PERTAHANKAN CINTA SUCI INI...WALAU NYAWA DIGALANG GANTI, MENGGADAIKAN CINTA TERAGUNG INI ,TIDAK SAMA SEKALI. WALAUPUN TAK PERNAH BERJUMPA, AKU TETAP BAHAGIA...ITULAH KEKASIHKU...ALLAH S.W.T. ... CINTA TERAGUNGKU!


Laman Ustaz Haji Nasruddin bin Haji Hassan At-Tantawi

Kursus sembelihan di uum



Assalamualaikum...malas jgak nak menulis walo kat kpala nie rasa nak crita mcm2...tu lah  merancang ja byk tapi x berjalan..huhu..harap in my study not like that,,dah nak exam nie slps exam ditunda krn banjir..papun, bersyukurlah..mungkin yg tu jaln yg terbaik=)


Selepas da kat umah dr 5/11-9/11,10/11 ptg aku berangkat ke uum..jadik ajk utk progrm tu jap...keja ngan akak2, bez jgak.. depa nie byk pengalaman..sembang la puas2 ngan depa..Sesungguhnya aku yakin pengalaman akan mematangkan kita...Aku kena cri pengalaman byk2 walo duk dkt..Teringat aku kat ustaz suhaimi sudin time aku chat ngan ustaz kat fb dulu.."ustaz x sangka, adiklah(nama pggilanku)org yg ustaz kata sekolah rendah kat area cnie, sek men kat cnie, u pun kat cnie"huhu..sabar jelah..he..

     xpa, alhamdulillah duk dekat2 pun bez...kak2 usrah aku byk membantu aku..Walaupun sebenarnya aku agak penakut walo org ckp duk dkt ngan umah ja..nak nek bas sorg2 dr bukit kachi(my hostel) ke kampus utk pertemuan usrahku tiap2 mggu pun x berani,..hihi..tapi lama2 dah berani..alhamdulillah..Sesungguhnya kekuatan tue dr Allah jga=)
Wah,,,tu lah ckp, nak crita psl len, len yg crita=)

Time Kursus sembelihan nie cam besa lar....kena memasak..aku tlg sket2 ja...sbb kak2>kak izan, kak dina, kak yana n len2 sume terer2 n berpengalaman,,setakat tlg bsuh pinggan mangkuk sket2 n tlg mkn bleh lah...Tapi part yg plg best, aku basuh perut kambing..wah..teruja jgak...asalnya certain bahagian perut tue warna hitam...baru aku tau kena dibiarkan cmpur ngan air kapur dulu utk hilangkan warna hitam yakni bekas makanan yg dilalui dlm perut kambing tue..then, jadilah perut yg selama nie aku agak suka makan..MasyaAllah...teruk teruk bru tahu...he..Xpa, sekurg2nya tahu dr tak tahu=)


da gak mak cik tue pening nak basuh bekas darah kat papan pemotong, kcian..aku pun offer diri...drp duk tgok depa basuh ja...=)




Pserta alhamdulillah ramai jgak..tpi student laki n staff laki yg ramai..pompuan ada jgak,sket ja, tapi akhirnya tlg kat bhgian memasak jgak..he,nak tlg sembelih pun makruh..dgr ceramah awal2 tu jelah=)Bez..yg tlg sembelih kambing Ustaz Hadafi(kalo x silap)..habih pakaian dia pnuh ngan darah kambing, ustaz ckp sbb depa terangkat kambing tinggi sket sgt..OOOO..yg tu jelah mampu aku jwb..sbb bru tau=)

Kursus tue shari ja...aku stay kat uum lagi 2 hr..nak study aku kata..???


dah abih..




Mak cik2..


Nasib seekor kambing..

Alhamdulillah