Sabtu, 22 Jun 2013

Make Me Strong-by Sami Yusuf

Make Me Strong Lyrics 

 I know I’m waiting 
Waiting for something 
Something to happen to me 
But this waiting comes with Trials and challenges 
Nothing in life is free 
I wish that somehow You’d tell me out aloud 
That on that day I’ll be ok But we’ll never know cause 
That’s not the way it works
 Help me find my way 
 My Lord show me right from wrong 
Give me light make me strong
 I know the road is long
 Make me strong
 Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch
 I know the road is long
 Make me strong I know 
I’m waiting Yearning for something
 Something known only to me
 This waiting comes with Trials and challenges
 Life is one mystery 
I wish that somehow 
You’d tell me out aloud 
That on that day you’ll forgive me
 But we’ll never know cause
 That’s not the way it works I beg for your mercy 
My Lord show me right from wrong
 Give me light make me strong I know the road is long
 Make me strong
 Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch 
I know the road is long
 Make me strong 
Words: Sami Yusuf 
Music: Sami Yusuf 
Produced by Sami Yusuf 

 Lyrics are taken from http://www.islamiclyrics.net/sami-yusuf/make-me-strong/


http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=i3lqPUbYyTM

Jumaat, 21 Jun 2013

Coret-coret

Bismillah....

alhamdulillah..hari ini dapat luangkan masa bersama Kak Azi kat Jitra sekejap..Merancang pagi untuk pergi rumah adik Anessa..tapi plan bertukar, sebab family dia ada hal..Alkisah dah on the way ke Jitra..then, we decide  singgah umah Nazirah(ana) jap, but before that pekena roti canai dulu dekat kedai berhampiran dengan rumah..Alhamdulillah, rezeki berjumpa dengan Lecturer Taxation,Puan Noraza, dan dia telah bayarkan roti canai untuk kami...Ana call my bro, "Dah makan lum?Nak Kak Chik beli roti canai tak?">>He answered.."Nak 2 keping roti canai teluq"....he...tak lupa order extra for daddy and kaklong, Although I know that, they will not eat them...As my expectation, ayah don't want to eat roti canai..Ayah kata " lot of cholestrol"....(Baik ayah.....^^).....

Memandangkan tak bawa buku study in my bag(not expect that those event will happen, I just read Novel Hlovate : Rooftop Rant...(I keep tell myself, ikhlaskan hati tolong orang..Nanti Allah buka pintu rezeki..InsyaAllah)......Baru belajar baca cerita Hlovate..Alhamdulillah, dapat banyak ibrah...Especially, the way they "revert" themselves back to the way of life of Islam...warrghhh..very respect..Sesambil tu, sembang dengan kak Azi mengenai perancangan masa depan, dan ke arah untuk membaiki diri dalam dakwah dan tarbiyah dan kendiri...(Slot muhasabah..)


Opppss..................................M.e.l.a.l.ut.........................................................................

Alkisah, pukul 2.30 kami berdua bergerak pi rumah Anessa selepas ayah dan Kimi balik sembahyang Jumaat...Alhamdulillah, sampai juga kat rumah dia dan dapat berukhwah dengan Anessa dan Mak Anessa, Cikgu XXXX(lupa nama pulak...>kena tanya kak Azi semula)....

Ana baru berkenalan dengan depa, memandangkan teman Kak azi ja(maap kepada sesiapa yang rasa pelik combination "Ana" + "depa".^_^)....At 3.30 p.m, ana bergerak pulang ke UUM  setelah hantar Kak Azi gi tempat meeting..

Alhamdulillah, sekarang dah sampai UUM..petang ni InsyaAllah, keluar awal with Wan and Alia...Wan nak jumpa Kak Senior kat dalam kampus,,,bas balik Kelantan pukul 9 malam...Moga jumpa sem depan lagi adikku!


"Rabbi Yassir, Wala Tua'ssir"

*Terasa berpeluh-peluh sampai UUM, dengan aircond tak berapa well function..>Membuatkan daku termuhasabah>>>"kalau dapat berpeluh di jalan dakwah..lagi best ni"....+berdoa agar aku diberi kekuatan yang lebih untuk mengorbankan diri membantu saudara seIslam, terutama di jalan dakwah!!termuhasabah...Pesanan buat diri, jangan pernah merungut, dengan kadar kepenatan, perpeluhan yang berlaku, kerana semuanya akan dibayar di Akhirat kelak....So, just ikhlaskan HATI!!

-bersangka baik dengan Allah in any situations-

Khamis, 20 Jun 2013

Allah yang Berkuasa Melapangkan Rezeki...

Bismillah...

Alhamdulillah...terasa sangat rezeki Allah itu amat luas dan melimpah ruah bagi setiap hamba-Nya...
Ana baru sahaja membeli makanan untuk berbuka puasa pada pukul 6petang tadi..Sebelum itu, singgah ke dorm adik Junior jap, nak pinjam keta ada hal, n berikan kunci pada mereka...

Alhamdulillah, Allah beri rezeki lagi...Fatin berikan nasi tomyam + telur untuk berbuka puasaketika nak pulangkan kunci kereta, walhal ana  dah beli nasi juga tadi...Still kena bersyukur...Sesungguhnya Allah Pemurah lagi Maha Penyayang Kepada setiap hamba-Nya..alhamdulillah..(mood nak nangis: boleh simpan makanan untuk puasa sunat esok pulak)


"Ya Allah, sebagaimana Engkau telah sampaikan kami kepada bulan Rejab dan Syaaban, sampaikan kami pada bulan Ramadhan yang mulia...."  amin.

Jumaat, 14 Jun 2013

Kad Ukhwah...




Bismillahirahmanirrahim….
Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah dan tak lupa salam dan selawat kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.. Hari ini adalah hari ke-4, habis Final Exam untuk semester 6(peace)…
Berkesempatan untuk balik ke rumah sekejap, sementara menunggu Exam CIMA paper for accounting students pada 27 June 2013(gulp..)banyak juga kena cover memandangkan exam hanya 1 PAPER in 3 HOURS with 4 subjects included(FAR IV, MA I, MA II, Advanced MA) and 4 Questions…anyway chaiyok!!
Untuk semester ini terasa cepat bebenor masa berlalu,, dan terasa untuk jalan dakwah ini terlalu sedikit yang dikorbankan, terlalu sedikit pengisian yang dapat join di UUM, terlalu sedikit ilmu yang digarap, TETAPI terlalu BANYAK benda yang perlu DIPERBAIKI…..itu MESTI!!
Untuk semester ini, ingin ana kongsikan peristiwa2 yang dibuat bersama akhwat, sedikit aktiviti masa lapang..+++(sedikit demi sedikit)

Kad-kad Ukhwah hasil kreativiti masing2..

Kad yang ana dapat dari seorang adik=)

Kad ana buat Adik Syakirah...walau baru perasan satu huruf Jepun tersilap tulis,
                                              ilmu semakin berkarat kalau tak guna)


This is the output for the Ukhwah programme held by akhwat..not many adiks or teman come, but may Allah bless all of us. In UUM , hostels are divided into 4 areas of DPP(dewan penginapan pelajar)..Laluan A, Laluan B, Laluan C and D…I’m in Laluan D areas..;Bukit Kachi yang terindah..(nyaman gitu..)…In this program, we gather together at Masjid Sultan Badlishah at Maghrib, at continue with Jemaah Prayer and at night, we have some pengisian about examination and also Activity: Ukhwah Card..
In this activity, we were asked by Kak Fatyha to do 2 cards per person, one for ourselves and the other one for the person we vote..I got the vote to the next person next to me..and she got my name pulak..(Subhanallah)
Although I rarely met them, because Laluan D is outside the main campus, but still feel the bond of ukhwah..Alhamdulillah, I hope all of us will feel the same too, even with the person we don’t know before because>>>>;w.e.a.r.e.o.n.e.u.m.m.a.h, right?(try to refer Al-Hujurat:13, I guess and other related wahyu)
I just able to finish up the card for other person, but not for me….erk….not a good time manager…Kak fatyha said, it is important for us to make doa for us first, before doa for others..pernah dengar juga kalo kita tidak mendahulukan untuk berdoa pada diri kita dahulu seperti kita menzalimi diri kita kerana diri kita juga ada hak..Wallahualam….



Ukhwah itu indah..Jika segala2nya kerana Allah..

Berkongsi Ilmu dengan Adik2..

Bismillah...



Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa, (yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang mahu pun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. [Ali Imran 3:133-135]


Alhamdulillah, dapat berkongsi ilmu dengan Farah Afina dan Ili Audi, my junior in IKUPS malam nie..Teringat zaman sekolah menengah, rapat sangat2 dengan Farah.. makan, belajar sekali dengan dia..dia study lebih mantop dari diriku..Teringat saat dia sua perfume kat hidung nie, tengah2 duk ngantok tu...dan yang paling tak boleh lupa, aku pernah tidur satu katil dengan Farah selepas kena 'tindih'..seram punya pasal...walhal 2-2 duk katil tingkat atas, naseb baik tak patah katil double decker...Syifa Mahazer sekarang di KMM..good luck Syifa...dulu kukenali dirimu time tingkatan satu..Sama2 berusaha menjadi Hamba Allah yang Terbaik..Jangan pernah rasa diri kerdil untuk menjadi yang terbaik..Allah tidak melihat ENDING LIFE kita TERBAIK atau TERCOROT..tapi Allah melihat SEJAUH MANA KITA BERUSAHA ke Arah itu..

-sangat mengalu2kan perkongsian ilmu dan bertukar-tukar pengalaman dengan adik2 ++kawan2-

*Apabila terasa diri nak berusaha nak jadi baik, jangan rasa nak baik sorang2, ajak orang lain untuk turut serta buat kebaikan(walau kadang2 rasa diri nie sangat2 tak layak..*kawan2 seumo, maap diri ini kadang2 lebih suka memendam perasaan..
Maap salah silap..

Wallahualam..

***************************************************
@zone Allah dekat dengan hamba-Nya..

Target: To be Soleh dan Musleh..

Jaga diri, jaga iman..

Moga kutemu redha-Nya..

Ukhwah itu indah, jika segala2nya kerana Allah..(untuk yang sama jantina sahaja)

*peringatan buat diri yang selalu lupa*


Nilai Seorang Wanita..

Bismillah...

Sedikit perkongsian di malam hari.Moga Allah redha(^_^)

Untuk semester ini, ada beberapa program yang ana join dan ada di antaranya berkaitan dengan wanita...

Wanita,
Sangat Indah di pandangan mata,
Sangat bernilai jika dibandingkan dengan emas permata,
Lagi cantik jika dihias dengan keindahan akhlak, keindahan budi bicara,
Wanita, fitrahnya suka dipuji, dimanjai dengan kecantikan,
dengan perhiasan emas pada dirinya,
Sudah cukup rasa dirinya menjadi perhatian, dihargai...
Tetapi jika wanita itu mampu memilih senjata buat dirinya,
Bukan senjata untuk berperang,
 tetapi senjata untuk melindungi dirinya daripada panahan2 bahaya,
Bertuahlah dia,
Moga special di pandangan Allah dan bertemu redha-Nya..

(sekadar luahan rasa, bukan pantun bukan sajak..hope sangat dapat capai) 

Continue with the point I get from the Ceramah:-

Wanita= Qurratun Ain(Penyenang Mata)

InsyaAllah, ana rasa mesti ramai dan majority sentiasa berdoa dengan doa yang berkaitan dengan qurratun ain..Cer teka doa apa.....>>>>>>

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

(Rabbana hablana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata a’yun waj’alna lilmuttaqina imama)
Artinya: “Wahai Rabb kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.” Lihat Al Quran surat Al Furqan:74.

InsyaAllah, doa ini sangat bagus diamalkan dari detik hari ini dan seterusnya, bagi sesiapa yang belum beramal dengannya..dengan izin Allah, mudah2an dapat pasangan yang sejuk mata memandang dan dapat keturunan yang soleh...Letakkan keyakinan pada Allah, mudah2an Allah memperkenankan doa hamba2-Nya...

---------------To be continued------------------------------------------------------------------


 







Alhamdulillah