Isnin, 30 Januari 2012

Dok Wat Pa??

Bismillahirrahmanirrahim..


Dok wat pa cuti2 nie especially sapa yang duk tengah cuti semester(kwn2)...or..duk tunggu result spm(for my junior)???


1.Tengok movie
2.Tdoo...


Jeng..jeng...jeng....(HANYA ALLAH YANG MAHA TAU APA YG KITA BUAT)


Buat pa jer cuti nie???-sekali lagi tanya..huhu(for myself too..)


sama2 kita guna cuti nie untuk perbaiki diri, buat perubahan yang lebih baik dalam diri, insyaAllah...
____________________________________________________________________________


"Menjadi diriku atas kekurangan,
mnejadi diriku atas kelebihanku...."


-macam lagu edcoustic nie....huhu....


duhai sahabat," terimalah aku seperti apa adanya,
aku hanya insan biasa....


 x mungkin sempurna...."
        
    That's true, kita memang xkan sempurna seperti nabi Muhammad s.a.w yang ma'sum(terpelihara daripada dosa)........

TAPI.......

Yakin tak, kita boleh jadik seorang yang lebih baik daripada SEMALAM??
Takkan seluruh hidup kita nak STATIK ja till the end??

Takkan Allah SAJA-SAJA cipta kita and kita tunggu masa BACK TO HIM ja???

LOGIK KA? LOGIKA?? (^_^)


There's must be somthing Allah create us.....

Think about it!!! Dah tau or buat2 x tau???

huhu...(T_T)


Mustahil x nak berubah??

Mesti dak kan???Allah itu Maha Pengampun, Maha Penyayang...

Keampunan-Nya sentiasa mendahului Kemurkaan-Nya..

Put our TRUST in HIM..



ليس الایمان بالتمنى ولا بالتحلى ولكن هوماوقر فى القلب وصدقه
العمل.
“Iman itu bukanlah angan-angan dan juga bukan perhiasan: tetapi Iman itu adalah
sesuatu yang menetap di dalam hati, dan dibenarkan dengan amal.”
(H.R. Ad Dailami)




( وََأمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَنَهَى النَّفْسَ عَنِ اْلهَوَى ( 40 ) َفإِنَّ الْجَنََّة هِيَ اْلمَْأوَى ( 41


“Dan adapun arang yang takut memikirkan kedudukannya di sisi Tuhan-Nya, dan ia
melarang dirinya dari memperturutkan kemauannya, maka syurga itulah kelak yang
akan menjadi tempat menetap……
(Surah Al-Nazi’at: Ayat 40-41)



(amik dr FB seorg shbt)..

p/s:muhasabah diri. muhasabah iman


-mencari cinta-Nya-


Jumaat, 13 Januari 2012

Di celah2 'exam'....



Bismillah...
alhamdulillah, hari ini masih menghitung hari untuk menghabiskan peperiksaan yang tinggal 3 paper....insyaAllah..moga Allah masih beri kekuatan untuk meneruskan perjuangan, walaupun ada yang frust dengan exam yang telah berlalu...Mudah2an kita redha dan bersabar dengan setiap ketentuan-Nya dan mengambil hikmah dalam setiap ujian kita...

Kata2 yang mungkin pernah diungkapkan:
1)menyesal x buat bagi habis latihan cikgu bagi
2) awat soalan susah sgt...
3)alhamdulillah..dapat buat..(wow..subhanallah)
4)tawakal jelah...

Kumengingatkan diriku juga untuk mengambil hikmah dalam setiap situasi yang dihadapi, agar lebih meningkatkan cinta kepada-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya di celah- celah kesibukan exam dan buat diriku yang kerap balik umah...huhu.. Sama2 kita koreksi diri kita adakah kita BELAJAR KERANA ALLAH atau KERANA EXAM??? 

     Jarak exam 3 hari before exam pada 16/1, menyebabkan ana x balik umah...lagipun banyak lagi x cover...
Tapi kaklong duk tanya gak..huhu..."Kaklong, sory cek x abih cover lagi...hehe..kalo arahan dari mak baru cek balik umah"....(^_^)..

   Tapi sedih jugak, insyaAllah mak operate 'by-pass' untuk buka sket saluran darah yang tersumbat time hari ana nak exam 16/1...hanya solat hajat mampu kulakukan...moga mak lebih sihat lepas nie...X sabaq jumpa mak...

    Buat sahabat2ku, yang dah abih exam. teruskan usaha dengan banyakkan berdoa kepada-Nya agarAllah melembutkan hati pemeriksa kertas exam kita, moga dia 'senang' marking kertas exam kita....Ingatlah, sesungguhnya hati setiap insan di'pegang' oleh Allah...Buat jugak target untuk cuti sem sebulan nie...dengan aktiviti yang berfaedah...Nak abihkan buku ilmiah ke...buka tentang palestin ke. buku novel islamik ke, nak tolong mak ayah ke....papun, x kisah...Asalkan mencapai KEREDHAAN ALLAH..insyaAllah...
BERSEMANGAT UNTUK SEM HADAPAN!!!!..

P/S:jom mantapkan diri dengan ilmu, umo pun dah makin meningkat,harapnya kematangan pun meningkat..(^_^)-xsangka dah umo 21 thn....


-mencari cinta-Nya-


Langkah Tercipta-UniC(jom layan...)





Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu 

Alhamdulillah