Sabtu, 1 Mac 2014

Hisab diri! Doing our KPI!


Alhamdulillah, lafaz kesyukuran dilafazkan kepada Allah subhanahu wataala yang Maha Kuasa atas tiap segala sesuatu, ke atas diri kita, yang takkan mampu lakukan sesuatu tanpa izin-Nya..
Malam ni, sedang mengambil mood muhasabah diri, sejauh mana masa dibazirkan masa selain-Nya, masa yang disia2kan, dan mengenangkan kelemahan diri dalam mengurus segala amanah yang Allah beri.

Sekadar berkongsi kata hati, dan mengajak sahabat2 semua untuk kita koreksi diri bersama-sama sejauh mana kita menjadikan segala apa yang kita perbuat sebagai ibadah atau apakah ia dilakukan semata - mata kerana Allah. Jika YA, Alhamdulillah, jika tidak sama- sama kita menyukuri nikmat kesedaran yang Allah berikan kepada kita, yakni dengan bertaubat kepada Allah, melakukan keazaman untuk menjadi hamba Allah yang terbaik.

Sahabat- sahabat sekalian, cuba kita fikirkan apa yang kita perbuat sekitar 2 minggu ni atau sebulan ini? Sejauh mana kita menjaga solat? menjaga percakapan? istiqamah solat di awal waktu?solat dhuha?mathurat?istighfar?----pesanan buat diriku sendiri...
_____________________________________________________________________

Alhamdulillah, aku terasa seronok berada di department Finance and Admin di tempat praktikal, dan cuba menjaga solat dhuha, solat wajib dengan sebaiknya, walau pernah dapat 'work' lambat, dan terlambat untukku solat Asar. Tersentap sendiri bila diuji. Jiwa terasa lapang selepas solat, dan alhamdulillah terasa semangat kembali semula untuk memulakan kerja. Namun, terasa juga keletihan itu bila balik ke rumah, membuatkan diriku terlena lebih jam dari biasa, walau bangun semula di awal pagi. Aku bersyukur Allah memberikan kukekuatan untuk bertahan especially, bila ada usrah, program2--drive pagi dari Jitra- UUM, petang tunggu akhwat gerak sekali ke tempat usrah di Alor Setar.. Terasa aura Allah memberi kekuatan itu, dan membuatkan kutersedar, kita memang mampu lakukan sesuatu dengan impak yang lebih baik, dengan adanya TEKAD, KESEUNGGUHAN, KEAZAMAN. insyaAllah, terus menghargai sisa2 masa yang Allah beri berada di rumah walau dalam 3,4 hari yang terpaksa tidur di UUM atau tempat lain jika ada program. Alhamdulillah, Allah berikan pegang hati ayah untuk benarkan aku involve dengan program. Namun, terasa juga aku kena hargai precious moment dengan ayah dan adik kat rumah; keluar bersama, kemas rumah dan lain- lain. Mudah-mudahan dakwah tidak menjadi fitnah.. InsyaAllah, biiznillah.

_____________________________________________________________________
Moga kita jumpa titik kelemahan dan titik kekuatan dalam diri kita untuk terus melangkah kerana Allah.




MUWASAFAT TARBIYAH
-contoh aim untuk dicapai,dari seorang teman.






“KERAHKAN POTENSI UNTUK UMMAH DAN BUAT YANG TERBAIK KERANA ALLAH, DAN SBG SAHAM AKHIRAT BUAT MAK & AYAH.REDHA ALLAH YG DIKEJAR, BUKAN SELAIN-NYA.FEEL IN LUV WITH DUNIA DAKWAH DAN TARBIYAH!”


Wallahualam, moga Allah redha..
Jom penuhi 10 muwasafat tarbiyah..InsyaAllah..buat aim dan KPI untuk diri kita!Ayuh lonjakkan potensi, insyaAllah.


2/3/2014
12:14 a.m

-Astaghfirullahala'zim-

Rabu, 26 Februari 2014

Kusingkirkan Kalimah 'Darurat'!

Bismillahirrahmanirrahim...

Semenjak aku mengistiharkan 'darurat' kat blog ni----->>nak tukar blog lain...MasyaAllah, aku diuji lagi dengan ketidakkesungguhan aku untuk menulis...Astaghfirullahala'zim..Sekarang ni, hatiku dah beralih arah...nak aktifkan semula blog ni..

**Maaf, jika anda tidak selesa dengan perkataan word 'aku'....Im only use it in this blog and tersasul sometime bila sembang dengan adik aku......Kebiasaannya, aku akan guna word 'kami' semasa bercakap--anak jati Kedah...(^______________^), dan amat tak suka kalo orang Kedah , membahasakan dirinya 'aku' time bercakap dengan diri ini---------------> HATI ni terasa JAUH gila..............................kecik hati ini jadi...but try to accept kalau orang tu bukan orang Kedah..he..try to be open- minded...

Melalut sudah...................

Alhamdulillah, sekarang dah mejejak ke alam praktikal(6 bulan), insyaAllah hujung tahun nie graduate..Baru hampir seminggu di tempat praktikal, dekat dengan UUM...Alhamdulllah, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita-------------->>Bersangka baik dengan Allah, yuk!

this is just a beginning...................................to be continue...

Peringatan bersama..



Siti Nazirah Mohammad Nawawi
Hamba Allah
27/2/2014

Ahad, 3 November 2013

Pengumuman

Bismillah, Blog ini telah bertukar ke laman baru------------->jomjadidaie.wordpress.com

maaf segala silap.(^________________^)


3/11/2013

Rabu, 14 Ogos 2013

Buang sawang sekejap....

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, hari nie merupakan malam ke 8 Syawal 1434H..Akhirnya, memaksa diri untuk melapangkan masa untuk update blog yang dah berjanggut tak update..he..maap, cakap tak serupa bikin...hu..


Bersyukur sangat2, raya aidilfitri kali ini sangat seronok..Alhamdulillah, dapat pi beraya dan jumpa semua adik beradik belah mak pada hsri raya pertama, kecuali keluarga Mak Cik n Cik....Actually, this a new changes in my family,,,masa arwah mak ada, jarang nak gi umah  pak cik mak cik, mungkin sebab selalu kumpul semua kat rumah tok..Sekarang, mak, tok, wan dah takda, kena pandai2 cari alternatif...Sekarang tengah fikir, macam  mana nak kenal saudara2 yang tak berapa kenal..hope nanti takdalah peristiwa tidak bertegur sapa..insyaAllah...


Alhamdulillah juga, dapat ziarah cikgu2 sekolah rendah with kawan seangkatan pada 6 Syawal...Untung bagi yang bergelar guru kerana sering diingati♡♥Moga Allah beri balasan dengan kebaikan yang lebih banyak...amin..

Anyway, daku sekeluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! MAAP ZAHIR BATIN.......




Isnin, 1 Julai 2013

Simulasi Perniagaan Day 3

Hari ke-3..simulasi perniagaan secara virtual..

Hari ini kerja semakin bertambah baik, dan semakin banyak kerja yang perlu diselesaikan; pelbagai jenis lesen, pembelian aset2 untuk jalankan perniagaan dan pelbagai lagi. hendak mulakan jualan pun enggak bisa lagi, apabila tapak tanah tiada lagi.

Walaupun program ini hanya berbentuk visual, tetapi give meaningful experiences. Ana yang pegang sebagai Chief Financial Officer agak 'takut' juga apabila hendak buat keputusan. Actually, semalam buat keputusan dengan agak terburu-buru untuk menerima investment RM100,000...Dah sign baru nak baca dengan memahani..hu..Investment rm100,000 , and issue share 12,500 redeemable convertible preference share. (RCPS)

Erk.....

First time membaca agreement tu, hati ni dah bagai nak meletup sebab dah tak ingat sangat the whole things subject to  RCPS..yelah belajar sem 3 kot...pastu start sem 6 dah takda calculation part..membaca ja kejanya..Risau jugak, dulu sekadar belajar, kena faham, buat journal entry  ++..Skang apabila berhadapan dengan simulasi perniagaan yang 'agak benar'..Ya Allah, teruji segala ilmu dan takut sebarang keputusan akan menyebabkan perkara yang tak diingini berlaku kepada syarikat.(Dalam hati terfikir, macam mana kalau Investor tu call back the share?)MasyaAllah, ilmu yang dikutip terlalu sedikit dan adakah belajar kerana peperiksaan?)

Then, ana decide terus proceed dengan investment selepas tanya hani and William pasal term2 yang tak berapa nak paham dalam agreement....Tawakal jelah..

Anyway, sedang dan akan belajar banyak perkara mengenai penubuhan syarikat dan kemungkinan2 yang mungkin berlaku dalam perniagaan.


Doakan...
Make Me Strong, Ya Allah.



*Tak sempat nak copy paste lagi cerita pasal hari pertama dan ke dua..Kalo tak berapa faham flow cerita, maaplah...............................(Peace)

Sabtu, 22 Jun 2013

Make Me Strong-by Sami Yusuf

Make Me Strong Lyrics 

 I know I’m waiting 
Waiting for something 
Something to happen to me 
But this waiting comes with Trials and challenges 
Nothing in life is free 
I wish that somehow You’d tell me out aloud 
That on that day I’ll be ok But we’ll never know cause 
That’s not the way it works
 Help me find my way 
 My Lord show me right from wrong 
Give me light make me strong
 I know the road is long
 Make me strong
 Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch
 I know the road is long
 Make me strong I know 
I’m waiting Yearning for something
 Something known only to me
 This waiting comes with Trials and challenges
 Life is one mystery 
I wish that somehow 
You’d tell me out aloud 
That on that day you’ll forgive me
 But we’ll never know cause
 That’s not the way it works I beg for your mercy 
My Lord show me right from wrong
 Give me light make me strong I know the road is long
 Make me strong
 Sometimes it just gets too much 
I feel that I’ve lost touch 
I know the road is long
 Make me strong 
Words: Sami Yusuf 
Music: Sami Yusuf 
Produced by Sami Yusuf 

 Lyrics are taken from http://www.islamiclyrics.net/sami-yusuf/make-me-strong/


http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=i3lqPUbYyTM

Jumaat, 21 Jun 2013

Coret-coret

Bismillah....

alhamdulillah..hari ini dapat luangkan masa bersama Kak Azi kat Jitra sekejap..Merancang pagi untuk pergi rumah adik Anessa..tapi plan bertukar, sebab family dia ada hal..Alkisah dah on the way ke Jitra..then, we decide  singgah umah Nazirah(ana) jap, but before that pekena roti canai dulu dekat kedai berhampiran dengan rumah..Alhamdulillah, rezeki berjumpa dengan Lecturer Taxation,Puan Noraza, dan dia telah bayarkan roti canai untuk kami...Ana call my bro, "Dah makan lum?Nak Kak Chik beli roti canai tak?">>He answered.."Nak 2 keping roti canai teluq"....he...tak lupa order extra for daddy and kaklong, Although I know that, they will not eat them...As my expectation, ayah don't want to eat roti canai..Ayah kata " lot of cholestrol"....(Baik ayah.....^^).....

Memandangkan tak bawa buku study in my bag(not expect that those event will happen, I just read Novel Hlovate : Rooftop Rant...(I keep tell myself, ikhlaskan hati tolong orang..Nanti Allah buka pintu rezeki..InsyaAllah)......Baru belajar baca cerita Hlovate..Alhamdulillah, dapat banyak ibrah...Especially, the way they "revert" themselves back to the way of life of Islam...warrghhh..very respect..Sesambil tu, sembang dengan kak Azi mengenai perancangan masa depan, dan ke arah untuk membaiki diri dalam dakwah dan tarbiyah dan kendiri...(Slot muhasabah..)


Opppss..................................M.e.l.a.l.ut.........................................................................

Alkisah, pukul 2.30 kami berdua bergerak pi rumah Anessa selepas ayah dan Kimi balik sembahyang Jumaat...Alhamdulillah, sampai juga kat rumah dia dan dapat berukhwah dengan Anessa dan Mak Anessa, Cikgu XXXX(lupa nama pulak...>kena tanya kak Azi semula)....

Ana baru berkenalan dengan depa, memandangkan teman Kak azi ja(maap kepada sesiapa yang rasa pelik combination "Ana" + "depa".^_^)....At 3.30 p.m, ana bergerak pulang ke UUM  setelah hantar Kak Azi gi tempat meeting..

Alhamdulillah, sekarang dah sampai UUM..petang ni InsyaAllah, keluar awal with Wan and Alia...Wan nak jumpa Kak Senior kat dalam kampus,,,bas balik Kelantan pukul 9 malam...Moga jumpa sem depan lagi adikku!


"Rabbi Yassir, Wala Tua'ssir"

*Terasa berpeluh-peluh sampai UUM, dengan aircond tak berapa well function..>Membuatkan daku termuhasabah>>>"kalau dapat berpeluh di jalan dakwah..lagi best ni"....+berdoa agar aku diberi kekuatan yang lebih untuk mengorbankan diri membantu saudara seIslam, terutama di jalan dakwah!!termuhasabah...Pesanan buat diri, jangan pernah merungut, dengan kadar kepenatan, perpeluhan yang berlaku, kerana semuanya akan dibayar di Akhirat kelak....So, just ikhlaskan HATI!!

-bersangka baik dengan Allah in any situations-

Alhamdulillah