Isnin, 17 Januari 2011

Ujian fizikal dan spiritual..

Tanggal 31/12/2010 ana join program 'Mukhayyam Akhwat IPT Utara.......Best..Walau mula2 nak gi berat hati, walau mak ayah memang bagi pi....Tapi ana yakin ini jalan jihad apatah lagi tu time cuti...Dugaan byk..
Alhamdulillah kak usrah ana dtg amik ngan kereta sewa..depa dah praktikal(dkt ja ngan uum)..Sungguh Allah memudahkan jalan dakwah bagi depa..Walau dgr2 ri tu MARDI budak2 UUM jarang dpt..Alhamdulillah, Kak Ija n Kak Syakirah dpt sana(sori mention nama)..Suka tgok depa..Kecik2 cili padi...Sungguh hebat tarbiyah yg Allah berikan(^_^)


Then, sampai2 sana kena tasmi' surah 3:191 wa hafal hadis 18...Kat sana(Kem Tandop) best..Kami ditempatkan di dlm khemah.1 khemah dlm 20 org(campur2 IPT)..That night, ada slot muhasabah...Kami semua kena tutup mata, then, ada sedikit kata2 muhasabah yg relate ngan Allah then, kami dibawa ke certain tmpt(ikut suka kak fasi..)..Kemudian, dibiarkan ber'sendirian' bersama Allah seketika...memang byk memuhasabahkan diri ana especialy dlm membentuk iman ana yg lemah wa kurg kat rumah...


Next morning, bgun kul 4.30 pg..dugaan bebenor dgn air sejuk dr air sg...Memang menguji iman, teringat ana akan doa yg kak usrah ana pesan....Ya Allah,Jadikan kasih syg-Mu lebih kami cintai dr air yg sejuk..Subhanallah..Lepas solat subuh, baca mathurat dlm keadaan berdiri( elak mengantuk)...


Kemudian, lepas spend masa utk sarapan dhuha...kami da aktiviti jungle- trekking...Memang mencabar..Especialy ketika berjumpa dgn 'teman istimewa';pacat...Ana alhamd..Ia 'berjalan' di kasut ja..Then, kalo nmpak da kat kasut, jerit ja kat shbt ana..dia x takut, siap boleh main 'gentel2' lagi ngan pacat tue....Subhanallah..kagum bebenor ana ngan dia...
Kami semua ber'jungle-trekking' until kul 1...dlm hutan..Best memang best, sbb boleh menikmati alam ciptaan Allah, tapi terkilan jgak, sbb kat dlm hutan mata asyik tgok kasut ja(sbb takut pacat naik)..X pa..Bykkkan istighfar..Kami sempat jgak melawat Arkeologi Lembah Bujang setelah melalui perit getir dlm hutan..Time balik semua akhwat kena balik melalui sg...Memang menguji fizikal...Byk yg ana belajar dr kak2 usrah termasuk IPT len...hope leh jadik cm depa..Moga Islam kan kembali gemilang, dan apa yg dibuat berbalik kpd Allah terutamanya di jalan dakwah ini ^_^




Setakat nie dulu nukilan ana, walau ada byk lagi nk crita...sekadar nak hilangkan ngantuk time study akaun nie..doakan ana...

Bila mulut berbicara..

Bila mulut berbicara,
Jagalah kata2 kita sendiri,
Agar x terlepas bicara,
Tatkala menceritakan peristiwa yg menimpa diri,
betapa diri ini ingin diam seketika..
Setelah detik itu berlalu,

Ya Allah, takutnya!!,
Takut apa yg dibicara,
Timbulnya perasaan lain,
U'jub, riyak, menunjuk2 &...,
Ntah apa pandangan sahabat,
Apatah lagi Allah.....
Astaghfirullahalla'zim,
Membuatkanku takut utk berbicara,
Betapa hati ini lemah,

Ayuh sahabat,
betulkan tutur bicara kita,
Kuatkan hati kita,
Mudah2an pkerjaan yg dilakukan,
Masih Dipandang Allah,
walau mulut masih x terjaga ketika berbicara,
sama2 kita mohon keampunan Tuhan...................

Sabtu, 15 Januari 2011

Ketika hati berbicara....

Apa yg harus aku buat?,
Aku bertanya pada diriku,
Betapa diri ini lemah dan memerlukan-Nya,
Takutnya diri ini,
Tatkala apa yg aku perbuat sia2,
malah mungkin ia sebenarnya suatu  yg 'useless' bg aku,
Sedang syaitan membisikkan itu yg terbaik,
& membuatkan aku 'asyik' dgn aktivitiku...
Astaghfirullahala'zim,

Ya Allah,
Bantulah aku,
Tunjukkan aku jalan yg membawa kpd  redha-Mu,

Sekarang masa lapang bagiku,
Mungkin esok lusa tidak lagi bagiku,
Mengingatkan kata2 As Syahid Imam Hasan Al-Banna,
Kewajipan itu lebih banyak drp waktu yg dimiliki...,
Aku merenung sendiri,
"Apa yg telah aku buat?"
"Bermanfaat ka apa yg aku buat?"
Moga iman,amal, akademik dan dakwahku mantap..


Buatmu sahabat,
Berdoalah agar Allah menyatukan kita di jalan..
Yang diredhainya..

Kutitipkan untaian terima kasih buat kak naqibahku,
yg sentiasa memberi pesan,
"Tingkatkan lagu tilawah anti"
Syukran...
Mungkin diri ini khilaf,
Moga x selamanya khilaf,
Ku pohon pada-Mu,Ya Allah,
letakkan aku dalam kalangan org yg beruntung,

Berikan juga aku kekuatan untuk bermunajat di sepertiga malam-Mu,
Syukur dipertemukan sahabat2 yg dlm 'biah solehah',
Moga kekal hingga akhir nanti,
& Menjadi rantai perjuangan Rasulullah....
Walau kusedar cintaku kpd Rasulullah,
X sehebat cinta Rasulullah kpd ummatnya,
Maafkan aku Rasulullah jika diri ini,
Mengenal insan lain berbanding dirimu,
Moga ada kesempatan untuk aku mendekatimu....
Di syurga sana...

Luv u Allah, Rasulullah...T_T

Jumaat, 14 Januari 2011

Aku ingin mencintai-Mu.


Sama2 muhasabah cinta kpd Pencipta...Hayati lirik =)
Grab Allah's love

Isnin, 10 Januari 2011

Apa pengajarannya??(pkiq2))

Detiknya kian tiba..

*AMALKAN DOA DI ATAS..


Assalamualaikum..


Dah lama x update blog nie...huhu..Sibuk ke apa x taula...Ana duk mengupdate 1 lagi..tpi yg tue lbh kpd artikel>bacaan..moga sama2 dpt manfaat..


InsyaAllah, detik utk ana kembali berjuang utk SEM 2 plak..Alhamdulillah result sem 1 ana mencapai target ana...Moga lebih bersemangat sem baru nie..


bila dipkir2kan balik byk target ana yg x capai utk cuti nie....Namun, still kena bersyukur n muhasabah + buat perubahan..InsyaAllah..


Cuti nie ana kehilangan nenek ana..Kena byk bersabaq...(Drp-Nya kita dtg,kpd-Nya kita kembali)...Kita pun cmtulah, cuma x tau detiknya bila..Ya Allah matikan kami dlm husnul khatimah..(amin)


Buat sahabat2 perjuangan ana di UUM, sama2 kita keep up our hard work to achieve 'Dekan'..InsyaAllah next sem...Mungkin kena perbaiki byk dr cara study..

Pesan ana juga, buat sahabt2 seperjuangan di mana berada..Luangkan masa utk join aktiviti bermanfaat(sampingan) dgn join usrah/progrm islamik...esp sapa2 yg x amik kos islamik(termasuk ana)..krn kalo x cari...memang.....(phm2lah)...Jgn malas utk cari, dan jgn sebab aktiviti x diwajibkan oleh kolej kita x join..Moga mantap rohani n spiritual di mana berada..(Ya Allah tunjukkan kami jalan utk mendekati-Mu..) 


Lagi 2 hari nak balik UUM...Kena buang rasa 'sayang' kat umah...Jihad menuntut pengorbanan jiwa dan raga, harta hatta masa...MOga Allah memberi kekuatan..Ingatlah, belajar juga adalah salah satu amanah dr Allah..Moga kita menjadi org yg berilmu dan beramal dgn ilmu =)
Teringat ana pd kalam Allah,
surah al-Maidah, ayat 35,

"WAHAI ORG2 YG BERIMAN! BERTAKWALAH KPD ALLAH DAN CARILAH WASILAH(JALAN) UTK MENDEKATKAN DIRI KPD-NYA, DAN BERJIHADLAH(BERJUANGLAH) DI JALAN-NYA, AGAR KAMU BERUNTUNG"..


Sama2 perbetulkan niat kita belajaq..Nabi sentiasa menyuruh kita refresh niat..Takut juga krn niat, segala amal kita x bernilai di sisi Allah(nauzubillah)..Ya Allah, berikan kami kekuatan utk mencari redha-Mu..Tunjukkan kami jalan yg membawa kpd redha-Mu..amin..


Alhamdulillah jgak...ana coretkan kat sini,ana telah lulus jpj keta..walau kena ulangan bkt sekali..(Mungkin ini cara Allah melatih kesabaran dan thp kebergantungan ana pd-Nya)...Memang hepi bangat..THANX ALLAH..Moga diri ini menggunakan segala nikmat yg Allah berikan dgn cara yg betol...

Papun, doakan kejayaan ana....Moga shbt2 berjaya dunia akhirat..Moga ikatan yg terbina berkekalan hingga ke syurga=)Luv u sahabat..

Alhamdulillah