Isnin, 1 Julai 2013

Simulasi Perniagaan Day 3

Hari ke-3..simulasi perniagaan secara virtual..

Hari ini kerja semakin bertambah baik, dan semakin banyak kerja yang perlu diselesaikan; pelbagai jenis lesen, pembelian aset2 untuk jalankan perniagaan dan pelbagai lagi. hendak mulakan jualan pun enggak bisa lagi, apabila tapak tanah tiada lagi.

Walaupun program ini hanya berbentuk visual, tetapi give meaningful experiences. Ana yang pegang sebagai Chief Financial Officer agak 'takut' juga apabila hendak buat keputusan. Actually, semalam buat keputusan dengan agak terburu-buru untuk menerima investment RM100,000...Dah sign baru nak baca dengan memahani..hu..Investment rm100,000 , and issue share 12,500 redeemable convertible preference share. (RCPS)

Erk.....

First time membaca agreement tu, hati ni dah bagai nak meletup sebab dah tak ingat sangat the whole things subject to  RCPS..yelah belajar sem 3 kot...pastu start sem 6 dah takda calculation part..membaca ja kejanya..Risau jugak, dulu sekadar belajar, kena faham, buat journal entry  ++..Skang apabila berhadapan dengan simulasi perniagaan yang 'agak benar'..Ya Allah, teruji segala ilmu dan takut sebarang keputusan akan menyebabkan perkara yang tak diingini berlaku kepada syarikat.(Dalam hati terfikir, macam mana kalau Investor tu call back the share?)MasyaAllah, ilmu yang dikutip terlalu sedikit dan adakah belajar kerana peperiksaan?)

Then, ana decide terus proceed dengan investment selepas tanya hani and William pasal term2 yang tak berapa nak paham dalam agreement....Tawakal jelah..

Anyway, sedang dan akan belajar banyak perkara mengenai penubuhan syarikat dan kemungkinan2 yang mungkin berlaku dalam perniagaan.


Doakan...
Make Me Strong, Ya Allah.



*Tak sempat nak copy paste lagi cerita pasal hari pertama dan ke dua..Kalo tak berapa faham flow cerita, maaplah...............................(Peace)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Alhamdulillah