Rabu, 29 Ogos 2012

Ketuk diri: Dah berapa pages hari ni?


Bismillahirrahmanirrahim....

Pernah lihat gambar nie??(^_^) Sapa yang selalu buka FB dan share mana2 part yang best mesti tau!

What do you feel when read ayat in this picture? Strange? Normal? Cool? -answer by your own, don't need to tell me;)

Firstly, I really appreciate the person who uploaded this picture, 

This picture, learnt me a lot: READ AL QURAN and try to HAFAZ...impossible??possible??-we decide it!!

Ketuk hati: novel cintan kita boleh habiskan satu malam, so, kenapa masih ragu2(nasihat buat diriku, yang dulu memang peminat novel cinta.ANDA??;))

Teringat ayat yang dibaca dari buku ANIS bulan puasa hari tu,cover page Fatimah Syarha dan suaminya, magic statement depa untuk Ramadhan hari tu: '30 hari Ramadhan, bacaan 30 juzuk al-Quran, hafazan 30 helai'....kita??moga masih ada peluang untuk kita..Jom buat target!!




Ahad, 26 Ogos 2012

Back 2 Him..

Alhamdulillah, aku mula mendapat kekuatan untuk menulis setelah lama tinggalkan....:)

Detik ini sorang- sorang ja kat rumah, memandangkan ayah pi rumah Tok, kaklong kerja...kakak dan abang dah balik KL, Kimi dah balik pondok.....

  Saat ini memang detik yang aku nantikan, sebab boleh spend banyak masa dengan Allah berbanding apabila bersama keluarga di sampinh menjadi suri rumah, kerana aku takut lalai untuk mengingati-Nya, atau masih kurang rasa Ikhlas untuk mencari cinta-Nya,aku lebih suka duk sorang2, tapi my Murabiyah sem lepas, Kak Tiqah tahu how my attitude is, and always remind me, "jangan suka duk sorang2, syaitan suka"-bukan apa, time tu lagi duk layan perasaan..

    Bagaimana dengan para sahabat?Waktu bila yang paling disukai??Sobsob...sama2 kita muhasabah diri...

Berada di rumah memang best, terlalu selesa...Aku lebih suka keadaan di universiti, hanya ada yang perkakas yang kita perlu: katil, meja, almari, ruang solat, yang mencabar: LAPTOP!!takut terlebih guna daripada study!! Aku harap dapat cari erti KESEDERHANAAN dalam hidup..kerana aku harap dapt jumpa Allah dalam keadaan yang terbaik.

Jom kenali diri kita:

kelemahan KITA di rumah.Cth:
1.X leyh duduk dalam suasana yg selesa
2.....
3.....

kelemahan  KITA kat universiti.cth:
1. x boleh makan banyak(tertido awal)
2. overdose online(alhamdulillah, bilik x dpt wifi-use BB)
3......


So, sama2 kita kenali diri kita, untuk kita lebih menghampiri Allah...
berusahalah untuk mencintai jalan dakwah jugak.

Ketuklah diri kita dengan Kalamullah:

"Katakanlah,"Jika bapak-bapakmu, anak-anakmu, saudara2mu, isteri2mu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya, dan rumah-rumah tmpt tinggal yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya serta berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusan-Nya." dan Allah tidak memberi petunjuk kepda orang-orang yang fasik. (9:24)

.............................................................................................

Alhamdulillah, Allah menggerakkan hati adikku untuk belajar di Pondok,walau awal2 memang dia diduga dengan buli...Walaupun dia tinggi dari aku, n besar sket, tapi bagi aku dia lembut hati(x pandai lawan) kat luar walau kami di rumah selalu buli kakak2 dia.Aku bersyukur, Allah menjaga dia dengan x pandai berkawan ngan budak2..tapi kadang2 tahap malu/malasnya melebihi kakaknya. Nak suruh pi beli makan payah,kadang2 pi jugak walau dengan kepayahan...

    Kelmarin, dia dah blk pondok, dia baru 28 hari duk pondok, syarat mula2 duk pondok kena stay sampai 40 hari dulu.. First2 ingatkan ok, tetiba time aku duk tingkat atas,dia kata."kak cik, mai turun sat".Dia buat luahan hati...huhu..Sedih jugak tengok dia, naseb baik ayaq mata dia menitik pelan2, Alhamdulillah, pujuk punya pujuk dia ok sket, tapi ayat last dia membimbangkanku, "bulan September/ Oktober cek nak berhenti"..Papun, aku doakan Allah sentiasa memberikan yang terbaik buat adikku.

  Hari ini ayah hantar barang yang tertinggal kat Kimi, dan aku selitkan satu 'nota' untuk adikku..Moga dia baca dengan hati yang rela..

..............................................................................................


Kejap sahaja masa berlalu, sudah hampir 5 bulan emak meninggalkanku,,macam tak percaya, tapi itulah hakikat, bahawa setiap insan akan kembali kepada Rabb, dan kitapun tak terkecuali, cuma yang membezakan kita adalah masa yang telah ditetapkan...

'Bersediakah kita untuk bertemu dengan-Nya?'


-Ya Allah, aku memohon cinta-Mu, cinta orang yang mencintai-Mu, dan perbuatan yang menyampaikan daku kepada cinta-Mu.- amin..






-Lagu yang best dengar time di malam yang sunyi sepi-(^_^)

Mencari Yang Maha Satu


Bismillah…
                Alhamdulillah, hari –hari yang dilalui semakin hampir dengan-Nya. Tatkala ini, bimbangkah kita jika semakin jauh dari-Nya, akibat  terlalu nikmat dengan pemberian-Nya? Koreksi diri, perbaiki diri! Jadilah kita hamba- hamba yang berusaha mendekati-Nya.
                Mungkin suatu ketika dahulu kita pernah merasai cinta manusia itu melebihi cinta Allah, tapi sedarkah kita kasih sayang Allah itu lebih mesti diutamakan? Malunya diri ini tatkala berbicara tentang cinta Allah, aku sedar aku mungkin tidak mendapat lagi cinta-Nya, namun, hati ini sentiasa bersyukur kerana sentiasa diketuk untuk kembali kepada-Nya, untuk terus bersemangat mencari redha-Nya, dan meningkatkan kualiti diri dan dakwah untuk mengajak manusia kepada-Nya!



                

Alhamdulillah