Jumaat, 13 Januari 2012

Di celah2 'exam'....



Bismillah...
alhamdulillah, hari ini masih menghitung hari untuk menghabiskan peperiksaan yang tinggal 3 paper....insyaAllah..moga Allah masih beri kekuatan untuk meneruskan perjuangan, walaupun ada yang frust dengan exam yang telah berlalu...Mudah2an kita redha dan bersabar dengan setiap ketentuan-Nya dan mengambil hikmah dalam setiap ujian kita...

Kata2 yang mungkin pernah diungkapkan:
1)menyesal x buat bagi habis latihan cikgu bagi
2) awat soalan susah sgt...
3)alhamdulillah..dapat buat..(wow..subhanallah)
4)tawakal jelah...

Kumengingatkan diriku juga untuk mengambil hikmah dalam setiap situasi yang dihadapi, agar lebih meningkatkan cinta kepada-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya di celah- celah kesibukan exam dan buat diriku yang kerap balik umah...huhu.. Sama2 kita koreksi diri kita adakah kita BELAJAR KERANA ALLAH atau KERANA EXAM??? 

     Jarak exam 3 hari before exam pada 16/1, menyebabkan ana x balik umah...lagipun banyak lagi x cover...
Tapi kaklong duk tanya gak..huhu..."Kaklong, sory cek x abih cover lagi...hehe..kalo arahan dari mak baru cek balik umah"....(^_^)..

   Tapi sedih jugak, insyaAllah mak operate 'by-pass' untuk buka sket saluran darah yang tersumbat time hari ana nak exam 16/1...hanya solat hajat mampu kulakukan...moga mak lebih sihat lepas nie...X sabaq jumpa mak...

    Buat sahabat2ku, yang dah abih exam. teruskan usaha dengan banyakkan berdoa kepada-Nya agarAllah melembutkan hati pemeriksa kertas exam kita, moga dia 'senang' marking kertas exam kita....Ingatlah, sesungguhnya hati setiap insan di'pegang' oleh Allah...Buat jugak target untuk cuti sem sebulan nie...dengan aktiviti yang berfaedah...Nak abihkan buku ilmiah ke...buka tentang palestin ke. buku novel islamik ke, nak tolong mak ayah ke....papun, x kisah...Asalkan mencapai KEREDHAAN ALLAH..insyaAllah...
BERSEMANGAT UNTUK SEM HADAPAN!!!!..

P/S:jom mantapkan diri dengan ilmu, umo pun dah makin meningkat,harapnya kematangan pun meningkat..(^_^)-xsangka dah umo 21 thn....


-mencari cinta-Nya-


Langkah Tercipta-UniC(jom layan...)





Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu 

1 ulasan:

  1. salam adik..mak sakit apa?moga cepat sembuh.gud luck exm :)_jauh di mata,dekat di hati,insya allah_nadiah

    BalasPadam

Alhamdulillah