Sabtu, 12 Februari 2011

Dunia khat ^_^

Assalamualaikum,
apa yg bakal ana coretkan simple2 ja...but it was the part that I get new knowledge...Mungkin ilmu yg x seberapa ngan shbt lain tapi bagi ana begitu bererti....

12/2/2011

paginya ana ada ko-k....best bljq psl seni khat...Sem nie belajar psl khat nasakh...Tapi seriously ana ckp(ustaz ckp) kena buat byk latihan...kalo nak pro...Ana suka sem lps(khat khufi n ruqa'h..Sem nie kena kreatif sket...Huruf alif n ba ana pun x tepati kriteria ustaz nak lagi...Yg penting jgn putus asa ye x??

Ana Suka dgr ustaz cerita psl khat nie, ustaz selalu kaitkan dgn sirah nabi...Bagaimana nabi dulu juz terima wahyu melalui pghafalan dan ditulis semula oleh sahabt baginda...Dan dgn itulah juga, wahyu Allah sampai kpd kita sejak dr beribu2 tahun yg lalu...Subhanallah, x dpt byg kegigihan para sahabt buat manuskrip al-quran...X mcm kita sekarang nie...Wah...canggih gila..Khat2 yg ada kat masjid sume edit kat komputer terus ja(ilmu2 yg ana x berapa tahu lg..)Ilmu2 psl khat pun kita leh tau juz dgn klik Dunia Seni Islam kat carian..Sume ada...penulis2 khat dr dlm n luar negara...

Ustaz ana da tunjuk byk hasil seni dia...Subhanallah, MasyaAllah..halus sgt  tulisannya...Dan ana akui sume tu kita dpt dgn rajin, kreatif dan ada kemahuan..Ada akhi yg terrer khat dia dah 'diorder' buat tulisan khat kat langkawi utk sebuah masjid, leh dpt income tmbhan beribu2 kot....Tulah, rezeki dgn memakmurkan kalam2 Allah yg mulia....BEST SGT..


Byk pulak ana cerita..he..Satu part lagi , sambung balik pasal ustaz ana tue, dia ckp..mula2 ustaz agak risau sbb apa yg dia buat(menulis khat), apa yg dia amalkan yakni tulis tulisan khat kat batu, kayu halus2 belaka(kalo org lain nak tgok betol2 surah yg dia tulis kat kayu memang kena pkai kanta pembesar..) menyebabkan mata dia rosak or rabun, tapi alhamdulillah ustaz gi check kat kedai cermin mata..power dia normal....Org yg check kata gak..Payah nak jumpa org yg nak umo 50 thn power maintain..Subhanallah...sbb ana duk dgr gak ayat2 mak cik ana kat anak2 depa..jgn duk dkt2 televisyen nanti rabunla...mcm2...Tapi dlm kes ustaz...bagi ana sendiri, Allah memberkati usaha2 ustaz ana...Anak2nya ada yg mewarisi bakatnya..Seronoknya..


Tapi ana yakin apa yg kita buat selagi diniatkan krn Allah, InsyaAllah mdpt keberkatan dan rahmat-Nya...so, gunakan masa utk cari redha-Nya...Luruskan niat berbuat krn Allah hatta dlm urusan kita menuntut ilmu...Moga tue jadik bekalan utk kita ke akhirat sana..

Salah satu karya ustaz...ana x mampu lagi...^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Alhamdulillah